Finland illa ute i hockey-VM

Tappade poäng igen - får spela avgörande match mot Lettland

SPORTBLADET

Innsbruck

Finland har bara förlorat en enda match i hockey-VM - men är illa ute ändå.

Efter 3-3 mot Kanada väntar nu en helt avgörande match mot Lettland på måndag.

Finländarna har tappat ledningar mot såväl Sverige och USA som Kanada. Så i stället för sex poäng har de fyra - och passeras av Lettland om letterna vinner måndagens match.

- Mot USA spelade vi bra i 30 minuter, nu spelade vi bra i 50 minuter. Men det räcker ju inte. Vi måste ju spela bra i 60 minuter för att kunna ta en seger, sade lagkaptenen Olli Jokinen efter 3-3-matchen mot Kanada.

Finland ledde med såväl 2-0 som 3-1 och spelade faktiskt riktigt bra. Kanadensarna, påtagligt slitna i både kropp och huvud efter urladdningen mot Tre Kronor bara 16 timmar tidigare, var stundtals utspelade.

Men precis som tidigare i turneringen lyckades inte finländarna att avgöra.

- Vi skulle ha vunnit. Vi tappade tvåmålsledningar två gånger och då känns det ju såklart som att man har förlorat en poäng. Men samtidigt så var inte den här matchen så mycket om att ta två, en eller noll poäng, det var mer att försöka hitta spelet igen och det gjorde vi, sade Jokinen.

Olli Jokinen själv gjorde sin bästa match i turneringen.

Han spelade fram Niklas Hagman till 1-0 och låg sedan bakom den nyblivne svenska mästaren Tomi Kallios 3-1-mål.

Men Frölundastjärnan Kallio fick inte bli matchhjälte.

- Det är små marginaler. Vi kunde ha tagit fler poäng än vad vi har gjort hittills i turneringen, men det tjänar ingenting till att vara negativ. Vi måste se framåt, sade Tomi Kallio själv.

Målkungen Rick Nash gjorde sitt åttonde VM-mål när han reducerade till 2-3. Bara 51 sekunder senare kvitterade Patrick Marleau sedan annars duktige målvakten Niklas Bäckström hamnat lite i obalans efter en påkörning.

- Kanadensarna fungerar ju så, att när de fick sitt 2-3-mål så var det plötsligt de som hade övertaget, trots att det var vi som ledde. Vi måste jobba på det där inför fortsättningen. Vi måste ju fortsätta spela bra hela matcherna. Kan vi spela en hel match så som vi spelade i 50 minuter i dag så har vi inget att oroa oss för, sade Olli Jokinen.

Matchen mot Lettland spelas på måndag kväll.

Niclas Johansson/TT