Kanadensiske skyttekungen frias efter domarpåhopp

Hakade domaren i slutsekunderna mot Tre Kronor

SPORTBLADET

Innsbruck

Den kanadensiske skyttekungen Rick Nash kommer inte att stängas av i ishockey-VM. Internationella ishockeyförbundet, IIHF, har tittat på de TV3-bilder som svenske landslagschefen Claes-Göran Wallin lämnade in till VM:s direktorat och beslutat att inte fälla kanadensaren.

I sitt beslut skriver IIHF att ”Nash agerande inte är avsiktligt utan mer resultatet av en pågående rörelse där spelaren får kontakt med domaren och en linjeman”.

– Jag har sett tv-bilderna fyra-fem gånger och anser inte att det är en medveten attack, sade IIHF-ledamoten Shoichi Tomita på en presskonferens.

Det var i slutminuten av Sveriges 5–4-seger mot Kanada som Nash hakade fast klubban i den ryske domaren Vjatjeslav Bulanov. Även en linjedomare var inblandad. Bulanov säger i ett pressmeddelande att han inte märkte mer än att han fick en klubba runt höften och knuffade bort den. Han uppfattade det inte som någon attack och tog inte med det i sin domarrapport. Inte heller matchens domarkontrollant rapporterade händelsen.

Tre Kronors Claes-Göran Wallin betonade på måndagen att Sverige inte lämnat in någon protest. Däremot ville Wallin påpeka att Sverige inte accepterar att en domare angrips.

Han lämnade in videoupptagningen, från TV3:s sändning, för att IIHF skulle kunna se händelsen i efterhand.

Sportbladet - TT