Kvoteringsiver är bara dumt...

Karin Schmidt: Damfotboll är inte lika roligt som när herarna jagar boll

SPORTBLADET

Damidrott i tv. Ständigt lika provocerande ämne. Bara det visas mer sportande tjejer i tv så höjs intresset, tycker en del. Sanningen är ju att det nu visas mycket mer damidrott än förr. TV4 späckar ju lördagen med damallsvenskan, även om syftet kanske är ett annat än att vi ska få upp ögonen för damfotbollen. Och det stora problemet är ju just lagsport. Carolina Klüft har aldrig haft svårt att få 15 minuter i rampljuset.

Nä, grejen är att exempelvis damfotboll inte är lika roligt som när herrarna jagar boll. När kvinnor spelar går det långsammare. Det skjuts lösare skott. Det är sämre planer. Det är färre i publiken. Alltså: Både spel och inramning är beige. Och att visa sporten för sakens skull i någon slags kvoteringsiver är ju bara dumt. Som att få se Cosby i stället för Seinfeld.

Men hallå, VM i damfotboll i fjol lockade faktiskt massor av tittare! Jo visst, men fler bänkar sig även när det är herr-VM. Vi kan bli världsmästare! Storstjärnorna spelar! Det är folkligt, festligt och fullsatt! Inramningen, grupptrycket och i viss mån nationalismen skapar intresset.

Däremot tycker jag att kanalerna kan bli bättre när de väl visar damsport. SVT hade i sportsändningen i går ett reportage om Carin Koch, hur bra som helst på golf. Men vinkeln var inte att hon är nära att gå om Sörenstam och är skitbra. Nä, det stora var att hon kombinerar proffsliv med familjeliv. Vi fick se Carin snyta sin unge, Carin visa upp blöjväskan, Carin tala om att det var lite trubbel med sömnen på grund av alla kids.

Säg mig, skulle detta vara vinkeln i ett reportage om en mansgolfare? Tror inte det. Dessutom blir det lite av ett hån mot andra kvinnor. Tror att det kan sticka lite i ögonen på Maggan som sliter som vårdbiträde och tar hand om tre barn själv, utan golflön. Fast det är klart, Maggan hinner nog inte med att se SVT:s sportsändning.

BÄST

SÄMST

Karin Schmidt