”De kan dra åt helvete!”

RF-kandidatens attack mot stjärnornas alkoholreklam

1 av 2
SPORTBLADET

Champangefirande hockeystjärnor och fotbollstränare som gör ölreklam.

Lars Liljegren, kandidat som RF-bas, har en hälsning till allihop.

– De kan dra åt helvete, säger han.

Lars Liljegren, 58, kandiderar till posten som ny ordförande för Riksidrottsförbundet. Den nuvarande ordföranden för Stockholms idrottsförbund och Fäktningsförbundet satsar på att vinna valet på sin hårda etik– och morallinje. I en debatt mot konkurrenten Karin Mattsson, 33, gick han i går till hårt angrepp mot spelare och ledare som syns med alkohol i offentliga sammanhang.

– Jag vill inte se Leif Boork eller de där fotbollstränarna göra reklam för öl i tv. Det är förkastligt, säger han.

”Måste säga ifrån”

Vad skulle du säga om Tre Kronor tar VM–guld i Österrike och någon av spelarna fastnar på bild med en öl eller något ännu starkare i handen?

– Jag skulle be honom dra åt helvete.

När Sportbladet talar med Lars Liljegren efteråt är han lite försiktigare.

– Alltså, jag menade inte att en spelare som firar ett VM–guld med alkohol ska dra åt helvete. Jag menade dem som gör reklam för alkohol, det är de som ska dra åt helvete. Men jag menade det inte bokstavligt, bara att idrottsrörelsen måste säga ifrån och markera att vi inte tycker att det är okej.

Men är det okej för en spelare att fira ett VM– eller SM–guld med öl och champagne?

– Nej, vi måste säga ifrån då också fast på ett snällare sätt.

”Oacceptabelt”

Får man dricka alkohol i enrum?

– Jag menar bara att jag inte vill se en massa halvfulla idrottare bland publiken och i medierna. Det är den här alkoholexcessen jag vill åt. Vi är inget nykterhetsförbund. Men att göra alkoholreklam är oacceptabelt.

Djurgårdens Kjell Jonevret är en av de allsvenska tränarna som i samråd med Svensk Elitfotboll gjort reklam för ett känt ölmärke infår årets allsvenska.

Lars Liljegren tycker att du ska dra åt helvete...

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag dricker öl, det hycklar jag inte med. Jag tar gärna en öl när tillfället tillåter och det får spelarna också göra om de gör det på rätt sätt. Vissa gillar skogspromenader och vissa gillar öl, det är inget konstigt. Jag kunde kanske ha tackat nej till reklamen men jag ställde upp eftersom jag blev ombedd av klubben och Svensk Elitfotboll och de sa att det var okej.

David Tanentsapf