Jag hyser en hat-kärlek till Vacchi

SPORTBLADET

Cykelsäsongen skjuter fart på allvar i och med Giro d’Italia. Inte lika hett som Tour de France, men några timmar i Roberto Vacchis sällskap på eftermiddagarna kan aldrig bli fel.

Egentligen känner jag en sorts hat-kärlek till Eurosports cykelexpert. Normalt har jag svårt för kommentatorer som pratar i ett – och Vacchi är inte tyst många sekunder i stöten. Ordflödet är så omfattande att det är risk för skavsår i öronen, men samtidigt förmedlar Vacchi en entusiasm jag gillar.

Svårare är det att stå ut när snacket blir för ”nördigt”, när Vacchi vänder sig direkt till härdsmältan och fördjupar sig i resonemang om utväxling och material. Men det finns tydligen ett intresse för det att döma av de frågor som skickas in till sändningarna via SMS.

Å andra sidan är det de gedigna kunskaperna om cykel som är Vacchis största tillgång. När ett fält stormar in för en klungspurt ser jag bara just en klunga. Vacchi med sitt cykelöga lyckas urskilja individen och tar nästan aldrig fel på vilken cyklist som har hjulet först över linjen.

Likadant är det i översiktsbilder från luften. Där jag ser en orm som ringlar sig fram längs vägen, identifierar Vacchi vem det är som är uppe och drar, vem som har svårt att hänga med i stigningen, vilken cyklist det är som går omkull i nedförskörningen.

I sanning imponerande.

Fotbollskväll i SVT har numera – i alla fall enligt programförklaringen – en mer internationell touch. Redaktionen verkar

dock mest sörja uteblivna allsvenska matchbilder och när man ska göra reportage blir det – i tur och ordning – Alexander Östlund, ”Chippen” Wilhelmsson och Isaksson och Källström i Rennes.

Internationellt så det förslår, sa Bull...

Tre Kronor mötte Lettland i hockey-VM i går. Inget svårt val att välja bort den matchen. Jag föredrar nämligen idrott som gäller något.

Bäst

Sämst

Björn Byström ([email protected])