Rapports inslag kan ju vara bra...

SPORTBLADET

När nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt ger sig in i matchen och gör sportinslag kan det sluta precis hur som helst.

Jag minns att Rapport gjorde en serie med svenska stjärnor inför OS förra sommaren. Det blev tramsigt, programmets gimmick var att stjärnorna tvingades lägga stora OS-ringar i rätt ordning.

Där stod Martin Lidbergs som ett stort dagisbarn och försökte se ut som om det var kul medan han la den gröna ringen helt fel under den gula eller hur det nu var.

Men som sagt, det kan också bli väldigt bra.

Det blev det i går.

Rapport hade ett vaket inslag om två utländska spelare som blivit proffs i damlaget Bälinge.

Inget ovanligt numera - om det inte varit så att de båda spelarna kom från Nordkorea.

Nu var de i Sverige och tyckte det var kallt, tomt på folk och lite ensamt.

- Sverige ligger så avsides, sa en av tjejerna från den slutna diktaturen vid världens ände.

De båda fotbollstjejerna pratade överhuvudtaget inget annat språk än koreanska, men tyckte det gick bra ändå. De var inte proffs heller i ordets rätta bemärkelse, utan spelade mest för mat och husrum.

Reportaget var en liten men unik inblick i en helt okänd idrottsvärld och visst är det spännande att Rapport fångar upp sådana fenomen. Paradoxalt nog var det man saknade i Göran Åhgrens inslag just det som ska vara nyhetssändningarnas adelsmärke - fördjupningen.

Hur kom de hit? Får nordkoreanska idrottare lämna landet hur som helst? Är det en ny trend eller har det alltid varit så? Hur många nordkoreanska spelare finns det i Europa?

Sådana saker hade man velat veta mer om och det hade också i så fall utgjort själva vitsen med att Rapport gjorde inslaget - i stället för exempelvis Sportnytt. Nu fick reportaget mer karaktären av rolig grej.

Och en bra sådan.

Sämst

Bäst

Jonathan Jeppsson