Ny Girokrasch: Jag blev bestulen

På väg mot seger - då stängdes vägen

Foto: PRESSENS BILD
Spurtstriden 100 meter är kvar till målet när Baden Cooke försöker ta sig förbi Paolo Bettini. Bettini stänger dock vägen, cyklarna krokar i varandra och Cooke brakar in i reklamskyltarna. Utan skador kunde australierna sedan passera mållinjen - till fots.
SPORTBLADET

Här avgörs segerstriden i Giro d"Italias fjärde etapp.

Baden Cooke brakar in i barriären och skrapar asfalt.

Paolo Bettini diskas.

Tvåan Luca Mazzanti vinner etappen.

Baden Cooke.

Det återstod mindre än 100 meter av sträckan mellan Giffoni Valle Piana och Frosinone när australiern Baden Cooke försökte köra om på insidan, till vänter om italienaren Paolo Bettini.

Men Bettini stängde vägen - vilket Cooke insåg först när han befann sig glidandes på den stenhårda asfalten, efter att ha kraschat in i den uppställda barriären med reklamskyltar runt banan.

Bettini försökte förklara sig för Cooke efteråt, men han hade ingen större lust att lyssna.

Vacchi: Båda gjorde fel

- Det är inte ofta man har chansen att vinna en etapp i Girot, men han hindrade mig från att göra det. Tv-bilderna visar tydligt vad som hände, att jag blev blev bestulen på segern, säger Cooke till TT.

- Jag är splittrad. Å ena sidan tycker jag Cooke gör fel som går på fel sida och chansar. Å andra sidan gör Bettini fel som stänger vägen, säger svenske cykelexperten Roberto Vacchi till Sportbladet.

Domarna i Giro d"Italia valde ingen mellanväg. De diskade Bettini och dömde landsmannen Luca Mazzanti som segrare.

- Jag är en ärlig person och om någon kör omkull på grund av mig så är jag den förste att erkänna - men jag är övertygad om att jag inte gjorde något fel i dag, säger Bettini till TT.

Ingen segerglädje

För 31-årige Mazzanti var det den första etappsegern någonsin i Girot.

- Men jag kan inte glädja mig till hundra procent över segern eftersom jag och Bettini är goda vänner, säger Luca Mazzanti till TT.

Bettini, som degraderades till fjärde plats på etappen, behåller emellertid den rosa ledartröjan och har 13 sekunders försprång till tvåan Danilo Di Luca från Italien.

I måndags kraschade Alberto Lopez de Munain våldsamt med 40 kilometer kvar till mål. Spanjoren fördes medvetslös till sjukhus men klarade sig undan med brutet nyckelben och revben.

Dagens femte etapp körs mellan Celano och L"Aquila.

Emil Karlsson