”Ni är bättre än vi”

Sportbladets Lasse Anrell får oväntat stöd - av finska folket

SÅGAR SIG SJÄLVA Lasse Anrells krönika har rört upp känslor i Finland - men Sportbladets journalist får också medhåll. Faktum är att en majoroitet svarar ja på frågan ”Har svenskarna rätt att skratta åt finsk idrott?”
SPORTBLADET

I går ironiserade Sportbladets krönikör Lasse Anrell om finsk idrott.

Nu får han oväntat stöd – av det finska folket.

62 procent av finländarna tycker att Sverige har rätt att skämta om finsk idrott, skriver Iltasanomat.

Skärmdump från Ilta–Sanomats nätupplaga där de ställer frågan ”Har svenskarna rätt att skratta åt finsk idrott?” Sex av tio svarar ja. Här nedan kan du svara på samma fråga.

Finland är bra i en sport fortfarande: boboll.

Så skrev Sportbladets Lasse Anrell i går med anledning av Finlands måttliga framgångar i årets VM-hockey.

Kommentaren har väckt heta känslor på andra sidan Östersjön. I flera insändare till tidningen Iltasanomats nätupplaga framhålls Sveriges framgångar i VM-hockeyn som ett resultat av rävspel och list.

Svenska idrottare pekas ut som mesar med kommentarer som ”Vad är det för idrottare som poserar i underkläder på affischer längs gatorna?” Läsarna ser Finland som det bättre laget som visar var skåpet ska stå.

Jarkko Ruutu, som efter gruppspelmatchen mellan Sverige och Finland ville "göra upp" med Tre Kronors Jonathan Hedström, framhålls som en mönsterspelare, ”...han är den ende på isen som visar hur man ska spela”. en läsare anser svenskarna som ett svagsint folk som försöker spela stormakt eller ”dåliga själförtoendet får dem att trycka ner den svagare”, enligt en annan insändare.

62 procent: Du har rätt, Anrell

Trots elaka tungor får Lasse Anrell nu oväntat stöd för sin kommentar - från finska folket.

På Iltasanomas nätfråga ”Har svenskarna rätt att skratta åt finsk idrott?” svarar drygt sex av tio ”ja”.

Och den finska ödmjukheten låter inte vänta på sig. Majoriteten av läsarna anser Sverige vara överlägset bäst i de stora idrotterna som fotboll, friidrott, tennis, golf mfl. Många ger exempel på segrar och finalplaceringar genom årtionden i de flesta stora idrotter. Eller som en läsare uttryckte det: ”Vårt land är så fullt av medlemåttor, med några få undantagna. Inom lagsporten har vi inget att hämta.”

Han får medhåll av en läsare.

”...man kan inget annat än skratta åt de våra som de håller på. Tur att vi bäst i boboll.”

Läs krönikan:

Dino Stén

ARTIKELN HANDLAR OM