Wikegård hetast av TV3:s tyckare

SPORTBLADET

Dålig coachning, TV3.

TV3: s experttyckare Niklas Wikegård tillhör de få som varit heta sedan VM inledde sin transportsträcka för tolv dagar sedan.

I går började allvaret med den onödigt jämna kvartsfinalen mot Schweiz. Sigtunabon var nu så glödhet att hade han lämnat hallen i Innsbruck vore Alperna i dag snöbefriade och vattenståndet i Donau 18 meter högre.

Men det här gissar jag. För TV3 valde när VM äntligen blev på riktigt att matcha den gällt idisslande Håkan Södergren som bisittare till Åke Unger. Wikegårds eufori fick vi ana i pauser.

Om du frågar mig var det usel coachning från en kanal som behöver all hjälp för att spurta hem tittarmiljonerna till ett vingligt mästerskap.

Men samtidigt är just dålig coachning den mest uppenbara storheten hos kvicksilvret Wikegård. När han är som bäst är han lika ocoachad och burdus som de första kanadensarna i svensk hockey. Det är "nu, nu, nu" och "gå, gå, gå" till dumhetens rand. Toppat av det där djävulska leendet. Som hos en prickskytt från Stasi.

I min omgivning av "vanligt folk" är Niklas Wikegård hittills den enda snackisen från VM. Hälften älskar, hälften avskyr. Jag pendlar minst lika kraftigt själv. Fascinerande.

Nu är Tre Kronor i semifinal. Matchen ligger sublimt på lördag kväll. Svensk idrotts starkaste varumärke lockar återigen miljarder svenskar och drottning Silvia. Sergels Torg fejas. I det läget bara måste Wikegård få huvudrollen. Allt annat vore tjänstefel.

???

Intressantast från Royal League var MFF-supportrarnas banderoller om tumultet i Köpenhamn. Matchen var som att se en spettekaka stelna.

Tommy Engstrand och Ulf Jansson skildrade dramatiken CCCP-Finland. Felskrivningen CCCP är avsiktlig. Det kändes 1975 då de två åldermännen refererade. En inte alls oangenäm känsla.

Sämst

Bäst

Lars Nylin