"Liljegren är olämplig som RF-ordförande"

Sittade idrottsbasen blandar sig i striden

SPORTBLADET

Att aldrig utse sin egen sin efterträdare är en oskriven regel.

Men Gunnar Larsson har gjort sitt val.

- Lars Liljegren är olämplig som RF-ordförande, säger den sittande idrottsbasen.

Foto: THOMAS JOHANSSON
"förfärligt" Avgående RF-ordförande Gunnar Larsson känner sig tvingad att kommentera Lars Liljegrens uttalanden om Lars-Åke Lagrell.

Valet till ny ordförande till riksidrottsförbundet (RF) vid RF-stämman i Västerås nästa helg är på väg att bli en mycket infekterad historia.

Valberedningens förslag Karin Mattsson utmanas av Lars Liljegren, som i dag är ordförande för Stockholms idrottsförbund.

Liljegren kritiserades i gårdagens Sportbladet av Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet som stöttar Karin Mattsson, för att försöka vinna röster genom att spela ut de små idrottsförbunden mot de stora.

-Svensk idrott måste fortsätta tillsammans. Liljegrens kampanj går ut på att försöka splittra de olika förbunden, sa Lagrell.

Larsson upprörd

Liljegrens motreplik var frän:

- Hans (Lagrell) utspel för tankarna till andra tider och andra länder... Man får ha andra åsikter än den han har, sa Liljegren.

Liljegrens uttalanden upprör den nuvarande och avgående ordföranden för RF, Gunnar Larsson:

- Jag känner för mitt eget samvete att jag måste ta ställning. Jag kan inte stillatigande se vad som händer, säger Larsson till Sportbladet.

- När Lars Liljegren tycker att Lars-Åke Lagrell "för tankarna till andra tider och andra länder" då har det gått alldeles för långt. Det är något alldeles förfärligt att en person som är tänkt att bli RF-ordförande kan använda sådana uttryck mot en person som arbetat så lång tid inom svensk idrott, säger Gunnar Larsson.

Du menar alltså att Lars Liljegren inte lämplig som RF-ordförande?

- Det är min bestämda mening och den är jag beredd att stå för. Det får finnas en gräns för vad man kan tåla när det gäller personer som kandiderar för att leda svensk idrott. Jag mådde fysiskt dåligt när jag såg det här uttalandet.

Ångrar sig inte

När Sportbladet åter talar med Lars Liljegren backar han inte från sina uttalanden om Lagrell.

- Jag var tuff, men det är så det fungerar. Talar du inte klarspråk märks du inte. Men det tillhör inte heller svensk idrottsdemokrati att brännmärka Stockholms idrottsförbunds ordförande för splittring, säger han.

Robert Laul, Michael Wagner