Canal+ måste bli modigare...

Frank Östergren: Kan inte direkt säga att jag längtar till nästa Premier League

SPORTBLADET

Kan inte direkt säga att jag redan längtar till nästa Premier League-säsong.

Canal+ har gjort ett jättejobb. Ja, ni vet. Studioinredning, kommentatorer, massor med matcher direkt, Arne och Ola och Stefan i studion och hela tiden full fokus på fotbollen. Inga hurtiga TV3-tävlingar där inte.

Men till nästa säsong måste Canal+ också sätta fokus bortom fotbollen. Fotboll är faktiskt mer än mål och "välkomna till The Valley".

Premier League är toppen på världens fotbollsindustri. Med allt vad det innebär av pengar, investeringar, spekulationer och - mindre sunda ekonomiska affärer.

Jag kan rekommendera ett antal böcker, däribland David Conn"s "The beautiful game?". En reportagebok om de många fifflarna i den engelska fotbollsvärlden.

Men jag tvivlar på att sportredaktionen på Canal+ kommer att läsa den. Inte för att intresset saknas, snarare då modet. För skulle kanalen varje vecka rapportera om den giriga ligans penningflöde bryter man mot vad som finns inbyggt i alla kontrakt som skrivs i tv-sportvärlden.

Nämligen det underförstådda att får man köpa en liga då köper man också en produkt som ska behandlas väl.

Så önskan att Canal+ ska flytta fokus bortom matchernas utförande är att drömma sig bortom bergen.

Hoppas jag har fel.

En bronsmatch betyder så lite. Så lite att Lasse Kinch fick kommentera Tre Kronor för första och sista gången under VM.

Chris Härenstam kommenterar först Women"s cup på Stadion, sedan superettan på Råsunda. Båda gångerna ger han prov på sin potential, att det finns valpar som lyssnat på husse Bengt Grive och tagit till sig den stores lärdom. Chris Härenstam anpassar tempot till matcherna rytm, låter bilden tala, hjälper oss tittare in i matchen.

Bäst

Sämst

Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM