77 TIMMAR I HELVETET

62 mil med cykel, snöskor & kajak – här är Sveriges tuffaste tävling

1 av 2 | Foto: Patrik Trägårdh
SPORTBLADET

Tuffast i Tärnaby?

Nej, det är inte Anja Pärson utan mulitisporttjejen Hanna Wikberg, 24.

För vad är ett störtlopp jämfört med 77 timmar i helvetet?

– Jag vet att det låter sjukt. Men det är skönt att bevisa att ingenting är omöjligt, säger hon.

Bergsklättring, 30 mil på cykel, löpning i lapplandsfjälllen och kajakpaddling över isiga floder och sjöar. Tävlingen heter Explore Sweden, och är bland det tuffaste en människa kan utsätta sig för. Hanna Wikberg från Kråkberg utanför Tärnaby och gammal skolkamrat med Anja Pärson, slutade två i årets tävling med sitt team Lundhags Adventure.

Sömnbrist

620 kilometer på drygt 77 timmar under snöfall och stormvindar. När Sportbladet talar med Hanna Wikberg bara 20 minuter efter målgång låter hon nästan oförskämt pigg.

– Jag är sovtrött, det har bara blivit tre och en halv timmes sömn på tre dygn. Men jag tycker att jag har varit ganska pigg hela tiden, det har vi allihop i laget. Men det är klart att det tar på krafterna, det kommer att ta ett par veckor att återhämta sig.

Rent praktiskt går multisport till på samma sätt som orientering, deltagarna måste hitta kontroller längs banan. Man tävlar i lag, där minst en i varje lag måste vara tjej. Men det som är uppseendeväckande är den extrema påfrestning som deltagarna utsätts för. -För att ha en chans att fullfölja tävlingen krävs en fysik som inte är av denna värld.

”Gillar utmaningar”

– Ja, fast psyket är faktiskt viktigast, att man bestämmer sig för något och ser möjligheterna och inte problemen. Man måste hålla humöret uppe, annars har man ingen chans.

Varför börjar man med något sånt här?

– Det kan man fråga sig. Men jag är en tävlingsmänniska och då gillar man utmaningar och att slåss om seger. Sen får man se och uppleva väldigt mycket medan man tävlar och resa väldigt mycket. Man lär också känna sina lagkamrater på ett väldigt speciellt sätt, personkemin måste stämma för man kommer så otroligt nära inpå varandra. Sen gillar jag att man aldrig vet vad man kan vänta sig. Vad som helst kan hända.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM