Svenske stjärnseglaren siktar på topplacering

Klabbe Nylöf: Det här passar mig

Svenskhoppet. Svenske stjärnseglaren Klabbe Nylöf siktar på en topplacering när Nokia Ooops cup drar i gång på lördag.
SPORTBLADET

Extrema tävlingsbåtar, publikvänliga stadsrace och stentuffa havsseglatser, allt med en toppfart på mäktiga 35 knop.

På lördag börjar kappseglingsvärldens kanske häftigaste tävlingsbåtar att göra upp om titeln i Nokia Ooops Cup – en seglarfest du följer allra bäst just här.

Exklusivt för sportbladet.se kommer stjärnskepparen Klas Nylöf att serva med krönikor om allt som sker ombord på svenskbåten HiQ.

– Jag siktar på en topplacering, säger Nylöf.

Efter starten i Helsingfors nu på lördag kommer de fem 60-fotstrimaranerna att passera Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn innan målgång är beräknad till den 16 juli i ryska S:t Petersburg.

Svenskhopp finns:

Klas ”Klabbe” Nylöf bossar ombord på HiQ medan Magnus ”Mange” Olsson styr ombord på Nokia – två båtar som i år får tuffast tänkbara konkurrens av det svensk/ryska projektet Stena Sovcomflot där den namnkunnige franske flerskrovsseglaren Bruno Peyron står vid rodret.

Tävlingarna bjuder på varierad segling med publikvänliga ”stadsrace” inne i hamnar eller nära kuster, blandat med tuffare offshore-race ute på öppet vatten och även speciella distanser där båtarna endast seglas av två besättningsmän.

Norske titelförsvararen Knut Frostad är tillbaka med Academy och finske OS-mästaren finns på startlinjen med TietoEnator.

Under hela tävlingen kommer Klabbe Nylöf att skriva om racet i veckokrönikor här på sportbladet.se – något som skvallrar om ett verkligt inifrån perspektiv.

– Jag tror att det här kan vara en seglingsform som passar mig. Det ska bli spännande, säger Nylöf.

Routen för Nokia Oops Cup

Anders Burström