Motorsport i tv går bara i maj

SPORTBLADET

Motorsport i tv. Elva månader av året betyder det att jag hellre väljer rensning av avlopp. Slutet av maj är undantaget.

När det vankas Grand Prix i Monte-Carlo fattar även en innerstadsbo utan körkort storheten i asfaltgaloppen.

Denna rytande show inleds vid lunchtid i morgon i TV4. För att nå sin clou på söndag eftermiddag med Janne Blomqvist och Eje Elgh som lagom nördiga ciceroner.

Ett måste i varje kalenderår.

Men just i år väcktes det slumrande motorintresset aningen tidigare. Först den intressanta debatten om speedwaypubliken skräms bort från ovalerna av bevakningen i TV4 plus. Sedan den fascinerande nyheten om Kenny Bräcks comeback i Indy 500.

Det är inte bara ödet Bräck som attraherar. Lika lockande är de extremt intensiva bilderna från detta märkliga maratonlopp.

Här finns de storheter som stundtals kan få er tyckare att gripas av Formel 1 eller en stor speedwayfinal. Även hos Indy 500 finns en känsla av majestätisk mässa långt utöver sporten i sig.

Zappade man skickligt i går blev det såväl reportage på plats i Indianapolis i SVT som expertåsikter i TV4. Märkligt att ingen kanal presterade bådadera.

Skräckscenariot nu är att det är obskyra tillvalet Viasat Sport 3 som sänder Indy 500. Låt mig ha fel, tack så mycket.

SLC-racing (Viasat) är däremot amatörernas afton om en sport som inte ens får ihop fulla startfält.

Ett krav till TV4 två dagar innan Monaco: visa efter loppet resultatlistan innan reklamen. Allt annat är coitus interruptus.

Bäst

Sämst

Lars Nylin