Zlatan är symbolen för "lo scudetto"

SPORTBLADET

Vilken kväll för fotbollen i Turin. Juventus vinner ligan utan att spela!

Så fort domaren blåste av matchen mellan Milan och Palermo på San Siro i Milano, började festligheterna i Juventus hemstad.

I vanliga fall drar alla till Piazza San Carlo. Men i år är piazzan uppgrävd, så fansen saknade en naturlig samlingsplats.

Det fick bli trafikvarianten, hoppa in i sin Fiat med vänner och flaggor och sedan köra staden runt och tuta och gala tills man inte har någon röst kvar.

Juventus har vunnit ligan. Den 28:e i ordningen. På Turins dagliga sporttidning Tuttosport är det full rulle. Chefredaktören är jäktad men lycklig.

Vad har ni för rubbe på förstasidan i morgon?

-"Campioni", rätt och slätt. Ett enda ord. Vinnarna. Proffsen.

Hur bedömer du Zlatans roll?

-Han är "il giocatore scudetto", segermannen. Under sin första säsong har han gjort bättre ifrån sig än Platini. Men det handlar inte bara om de mål han själv har gjort. Han har gjort en massa målpassningar också. Det är han som är symbolen för den här ligasegern. Mer än Del Piero. Mer än Trezeguet. Det är han som är "lo scudetto".

Balsam för våra öron. Han kom, han såg, han segrade.

Zlatan från Malmö, Zlatan från Ajax, Zlatan som inte är rädd för någon och som har ett självförtroende som är större än hela Turin med kranskommuner. Vad gör Zlatan en kväll som denna?

Ville fira på restaurang

Han tar bilen och kör till sin favoritrestaurang. Urbani på Via Saluzzo. Men när han ser kaos och alla människorna och TV-kamerorna som väntar utanför, vänder han om.

Han lyfter sin mobiltelefon och slår en signal till Michele Gatto, som driver stället.

-Ibrahimovic ringde just. Han sade att han inte kommer ikväll. För mycket folk. De väntar på Juventus direktör, Luciano Moggi. Jag har tagit fram en flaska champagne. Men han kommer ju inte.

Det är typiskt för Juve att vinna ligan. Lika typiskt är det för spelare och klubbledning att fortsätta hålla på sin idiotiska "silenzio stampa" (de talar inte med massmedierna) trots att de har vunnit ligan!

Disciplinen segrade

Disciplin är disciplin. Det är tack vare denna obrottsliga lojalitet till klubben och dess budord, som Juventus har vunnit lo scudetto för 28:e gången.

Aldrig se tillbaka.

Aldrig låta sig nedslås av ett dåligt resultat.

Bara komma igen.

Milan är tekniskt skickligare än Juventus. Men Juventus är så in i döden målinriktat att det inte går att stoppa dem.

Juventus skulle vinna på en gödselstack i ösregn, utan att smutsa ner sig. Det är skillnaden mellan Juventus och alla andra klubbar i ligan.

-Lite snopet är det naturligtvis att vinna utan att spela. Det har bara hänt en gång tidigare, säger chefredaktören på Tuttosport.

-Visst firar folk, men det här är Turin och inte Neapel. Det är kul med en ligaseger, men det är nummer 28 i ordningen. I grund och botten vill supportrarna ha Champions League.

Det är därför som fansen först skriker ut sin glädje för "lo scudetto" och i nästa andetag säger att de ska bringa otur för Milan i Istanbul på onsdag.

För Milan kan hämnden inte bli ljuvare än en seger mot Liverpool.

Ni som kan läsa de italienska sporttidningarna kommer att se lovorden välla fram för två eller möjligen tre huvudpersoner i Juventus.

Den förste är Fabio Capello, Italiens, om inte världens bästa tränare. När han en dag får ta hand om "gli azzurri" blir det andra bullar"

Den tredje är Fabio Cannavaro, som alla trodde var på Sunset Boulevard när säsongen började.

Den andre är Zlatan, som Juventus fans tycker är deras, men som faktiskt också är vår.

Zlatan från Malmö.

Zlatan som klackade ut italienarna ur EM (det har de alldeles glömt).

Zlatan som kommer att vara en av protagonisterna i europeisk elitfotboll ett bra tag framöver.

Hur ska vi kunna plocka ner honom nu, när han har vunnit italienska ligan?

Kristina Kappelin ([email protected])