”I år finns det få ursäkter”

Klabbe Nylöf skriver krönikor exklusivt på sportbladet.se

SPORTBLADET

Äntligen är det i gång.

Vi har jobbat hårt för att få till allt med vår nya båt HIq, en av startfältets coolaste törs jag lova. Tiden har varit knapp sedan inköpet gjordes i början av april. HIq som tidigare hette Groupama och seglades av Frank Cammas har en grymt bra historik.

Klabbe Nylöf.

Vi har mycket att leva upp till och jag hoppas att vi kan infria en del av de förväntnigar som finns på oss. Min ambition är som vanligt att vinna, men det känns otroligt nervöst inför själva racen innan allt har påbörjats. Det finns många frågetecken och konkurrensen är stentuff i år.

???

Startfältet i Nokia Oops cup är i världsklass där båtarna är det allra senaste, "state of the art", inom segling.

Den största konkurrenten i år regerande mästaren Knut FrostadTeam Academy. Han har en mycket bra båt och har seglat länge med samma besättning vilket kommer vara otroligt viktigt på de korta banorna inne i Skandinaviens huvudstäder.

En annan tuff konkurrent är min tidigare kollega Roger Nilson som har haft lyckan att hamna på en mycket bra båt tillsammans med flerskrovsseglaren Bruno Peyron.

Roger och hans kompanjoner kommer som vanligt vara ett stort hot både på och utanför banan.

Även Mange Olsson kommer med med en ny fin båt, Nokia. Han har fantastiska förutsättningar att vinna med ett mycket nanmkunnigt gäng med bland annat Gurra Krantz och ett gäng bra fransmän.

Finska teamet med Tomas Johansson i spetsen har en massa sisu och en mycket fin båt från 2001. De kommer troligtvis bli mycket bra. Det polska teamet med Roman Paske som skeppare känns som ett lite halvskakigt projekt. Massor med talanger ombord och en mycket bra båt - men inte så mycket erfarenhet.

Det kan bli allt från superbra till mindre bra.

???

Första racet startade i morse (lördag) med speedrace i Helsingfors inre hamn, förhoppningsvis med massor av glada finländare som hejar på.

Vi hoppas komma upp i farter runt 30 knop inne i den lilla hamnen bland finlandsfärjorna – det gäller bara att hålla tungan rätt i mun.

På söndag seglar vi fleetrace med fem stycken snabba korta banor som kan bli mycket spektakulära med mycket adrenalin och svett. Om en vecka kommer vi hem till Stockholm, det är alltid lika kul.

???

Jag har ett grymt bra team och en superbra båt, så i år finns det få ursäkter – "no ecscuse to loose."

Klabbe Nylöf ([email protected])