Dubbla lojaliteter trängs i tv-sport

SPORTBLADET

Jag skriver Roberto Vacchi.

Ni tänker Giro d"Italia, Tour de France, Eurosport, beröm, hyllningar, helgonförklaring.

Då skriver jag cykelinformatören Roberto Vacchi.

Först är det lika bra att kasta in brasklappen. Roberto Vacchi är en skicklig jäkel vid mikrofonen.

En bättre propagandist kan cykelsporten inte ha. Och propaganda för cykelsporten är precis vad han håller på med. Roberto Vacchi är nämligen informationsansvarig för Svenska Cykelförbundet.

Därmed sitter han på två sadlar (förlåt, kunde inte låt bli), ett allt vanligare förhållande när det gäller tv-sport. Fotbollstränare är bisittare, agenter är studiogäster, förbundsanställda kommenterar och så vidare.

Ena dagen i idrottens tjänst, nästa som granskare av idrotten.

En kombination som givetvis är omöjlig. Utom i tv-sportens värld.

Där trängs de dubbla lojaliteterna och möjligen kan det vara en del av förklaringen varför svensk tv-sport har så få granskande reportage. Däremot ett överflöd av hejaklacksledare.

Mycket av det Viasat Sport gör kan förklaras med att de tre kanalerna har olika innehållsprofiler och att hänsyn vid tablåsättningen ska tas till tre länders intressen.

Men FA-cupens final i Viasat Sport 2? Beror det på prislappen, att hade den köpts för visning i TV3 eller ZTV hade priset varit mycket högre.

Tänk vad fort vi glömmer. Minns hur vi tyckte att "Fotbollskväll" med allsvenskan var - trist. Något vi förträngt när "Avspark" lockar få tittare. I min bok är "Fotbollskväll" fortfarande trist, studiopratet mellan Bröderna Bäver är poänglös innantilläsning.

Bäst

Sämst

Frank Östergren