Mattsson ny ordförande i RF

”Vi måste bli mycket mer synliga i debatten”

SPORTBLADET

VÄSTERÅS

Med valet av Karin Mattsson som RF-ordförande är en ny era för svensk idrottsrörelse här.

En tid med ett mer tydligt och offensivt Riksidrottsförbund.

– Vi måste bli mycket mer synliga i debatten, sade Mattsson.

Karin Mattsson.

Efter ett par månader med pajkastning i kampen om ordförandeposten i Riksidrottsförbundet blev det en oväntad upplösning.

Motkandidaten Lars Liljegren drog tillbaka sin kandidatur strax före omröstningen, och Karin Mattsson kunde utropas till segrare helt utan rösträkning. Så överlägsen var segern.

– Det känns omtumlande. Det här hade jag inte trott för 20 år sedan när jag började engagera mig i idrotten, sade Karin Mattsson minuten efter upplösningen.

Jämtlänningen Karin Mattsson har suttit i Riksidrottsstyrelsen i tio år och är första kvinna på posten under RF:s 102-åriga historia. Hon nominerades av de stora förbunden fotboll, golf, ishockey och ridsport och lyckades även få med sig många av de övriga specialidrotts- och distriktsförbunden.

”Upp till bevis”

Nu väntar idrottsrörelsen på att de ord som sagts i valrörelsen ska bli verklighet.

– Vi ska vara tydliga med det vi vill. Nu är det upp till bevis för mig och för oss i Riksidrottsstyrelsen att leva upp till de förväntningar vi har med oss. Det finns ett påtagligt behov att utgå från vad förbunden behöver och den dialogen blir mycket viktig.

Den uppmärksamhet som föregått valet har gjort att RF hamnat mer i fokus och mer i folks medvetande.

Den avgående ordförande Gunnar Larsson syntes inte särskilt mycket i debatten – något Mattsson nu tänker ändra på.

– Vi måste bli mer synliga, och agera mer. Vi måste finnas i de traditionella kanalerna och även aktivt söka upp egna arenor. Politikerveckan i Almedalen kan vara ett sådant exempel, sade hon.

Bra med debatt

När Lars Liljegren drog tillbaka sin kandidatur så kändes alla utspel under själva valrörelsen som något som var helt i onödan.

Liljegren själv håller inte med.

– Inte alls, det hade varit en fullständig katastrof om vi inte hade fått sätta idrottsfrågorna på dagordningen. Karin har blivit starkare av den här kampanjen, de mindre förbunden har fått säga sitt och jag hoppas att vi kommer kunna föra den dialog som nu utlovats. Det känns bra att vi inom idrottsrörelsen står enade bakom det här beslutet, sade han.

Är man konspiratorisk lagd skulle man kunna tro att allt var skickligt regisserat.

Bra sparring

Riksidrottsförbundet har ju hamnat i fokus, idrottsrörelsen blivit mer enad och Karin Mattsson växt med uppgiften.

– Det är nästan så att man önskar att det var så, att allt var en genial PR-kupp. Nu visade det sig först efterhand att det blev så här bra, och det är något idrottsrörelsen kommer att tjäna på länge, sade Liljegren.

Kampen med Liljegren hjälpte om inte annat Mattsson att tydliggöra sin sak.

– Bättre sparring skulle jag inte kunnat ha fått, sade hon.

Fakta: Karin Mattsson

TT-Sportbladet