Reals bud skapar oro bland fansen i Turin

SPORTBLADET

TURIN

Glädje över "lo scudetto".

Men oro över att Real Madrid ska knipa Zlatan med detsamma, präglar den näst sista ligasöndagen i Turin.

Det regnar, när AirOne"s flight från Pisa kommer fram till flygplatsen i Turin. En grupp poliser och tullmän står och skular under plåttaket på ett magasin, när planet parkerar och trappan rullas fram. Vissa har med sig bilder på Juventus och väntar förhoppningsfullt på att någon av spelarna ska ge dem sin autograf. De som är med på planet vill säga. Det ryktades ju om en fest för laget i Forte dei Marmi.

Men de flesta verkar ha föredragit att åka hem till Turin. Där kommer Fabio Capello, i mörk kostym och slipsen fladdrande för vinden. Alex Del Piero försvinner snabbt bort till en väntande bil och i ett huj är han utanför grindarna. Emerson kröker rygg mot regnet och skyndar in i bussen.

Sedan kommer Zlatan, utan krusiduller och malmöitiskt tjurig. Zlatan som är värd 630 miljoner kronor.

Förmodligen är det mitt fel att poliserna inte får några autografer. Blotta anblicken av en journalist får Ibra att mulna till ordentligt, om han nu inte var på dåligt humör redan.

Den andra Zlatan...

Det skulle vara roligt att se den där andra Zlatan som hela Turin talar om. Han som är så trevlig och tillmötesgående. Han som ger sig ut i sin bil och festar på gatorna tillsammans med "i tifosi" i stället för att gå på snobbiga parties.

Många supportrar påstår sig ha sett Zlatans bil i det trafikkaos som bröt ut i Turin i fredags kväll och det har gjort ett outplånligt intryck.

- Han är en av oss, säger Gianluca, som sitter i källaren på en sportbar i Turin och ser Livorno-Juventus tillsammans med några andra inbitna tifosi.

I Rom kan man inte undgå att stöta på supportrar när Roma eller Lazio spelar match. I Turin måste man leta efter dem i djupa källarvalv. Det känns som att ha kommit på ett hemligt sällskap därnere i mörkret, en frimurarorden eller något liknande.

Det beror bland annat på den skalliga mannen som vankar av och an framme vid projektionsduken och mumlar någon sorts besvärjelse.

Det visar sig vara en lång harang av den grövsta sortens förolämpningar mot Livornos 38-årige hjälte Igor Protti och ligans skyttekung Cristian Lucarelli.

- Han är så "Juventino"

Det var när Zlatan vrålade Juve, Juve efter ett mål i december, som han erövrade supportrarna.

- Jag älskar att han är så "juventino", säger en tifoso på Piazza Castello, som firar ligasegern innan skyfallet kommer.

Real Madrids bud på Ibra skapar oro i lägret. Här har man fått en ny spelare att älska, som nyss har köpt en lägenhet mitt i staden och som på alla sätt har gjort sig hemmastadd i Turin.

Och så kommer Real Madrid och lägger ett så fett bud på Zlatan att risken är att Juventus ledning inte kan säga nej.

De köpte honom för 16 miljoner euro och skulle kunna sälja honom för 70 miljoner. Det innebär en vinst på nästan en halv miljard kronor om Juventus gör slag i saken. Det måste vara en frestande affär för en klubb som behöver pengarna och som alltid varit oerhört osentimental när det har funnits pengar att tjäna.

Kristina Kappelin

ARTIKELN HANDLAR OM