Var tredje vill ha åldersgräns på fotbollsmatcher

Allt fler dras till gängbråken

SPORTBLADET

Fler och fler ungdomar lockas till gängbråken i samband med fotbollsmatcher.

Många av dem är under 15 år.

Nu visar en undersökning av Svenska Dagbladet och Sifo att var tredje svensk vill införa åldersgräns på fotbollsmatcher.

För några år sedan bildades ”babyfirmorna”, där supportrar som inte är tillräckligt gamla för att få gå med de äldre gängen på krogen, samlas.

De dras till gängen i AIK:s ”Firman Boys”, Hammarbys ”Kompisgänget Bajen” och Djurgårdens ”Fina grabbar”, skriver Svenska Dagbladet idag.

Fler unga rekryteras

Allt fler av dem har på senare tid varit inblandade i gängbråken i samband med fotbollsmatcher.

I ett bråk mellan Hammarbysupportrar och Djurgårdensupportrar i Stockholm i mars i år var minst tre av ungdomarna under 18 år.

Supporterpolisens enhetschef Hans Löfdahl säger till tidningen att rekryteringen till gängen ökar och kryper ner i åldrarna.

Svenska Dagbladets undersökning i samarbete med Sifo visar att tio procent av de tillfrågade anser att ungdomar under 15 år helt ska hållas borta från matcherna. Resten av tredjedelen som vill inför åldersgräns anser att de unga bara ska få gå i sällskap med målsman.

Regeringen nobbar

Åsikterna skiljer sig också mellan män och kvinnor. Bland männen är det knappt en fjärdedel som vill inför åldersgräns, bland kvinnorna nästan hälften.

Regeringen är emot åldersgräns, enligt SvD.

Varken idrottsminister Bosse Ringholm eller justitierminister Thomas Bodström tycker att det är rätt sätt att lösa problemen med våldsamheter i samband med fotbollsmatcher.

Simone Söderhjelm