”Gräsligt att huliganismen går ner i åldrarna”

Riksidrottsförbundets nya ordförande Karin Mattsson chattade med läsarna

SPORTBLADET
Karin Mattsson.

Mathias Lindow säger: Stort Grattis till ordförandeskapet. Tror du debatten hade blivit lika hård om valet hade varit mellan två män i 50-års åldern? Lycka till

  Karin Mattsson säger: Tack! Nej, det tror jag inte att den hade blivit. Den hade i alla fall blivit annorlunda.

Lillen säger: Tjena, och grattis till segern. Du har säkert svarat på det förr – men ändå. Vad har du själv för idrottsbakgrund? Vilket är ditt favoritlag? Och vem tycker du är snyggast i fotbollslandslaget?

  Karin Mattsson säger: Ridsport och jag rider fortfarande 2-3 dagar i veckan och så har jag en unghäst som jag inte börjat rida på ännu. Leksands IF i hockey. Snyggast i fotbollslandslaget tycker jag är Olof Mellberg.

Karin Mattsson säger: Marcus Allbäck, skulle jag ha sagt förresten...

Orvar säger: Vad tycker du om Lars Liljegren? Och svara ärligt nu...

  Karin Mattsson säger: Jag tycker att han är skicklig debattör och retoriker. Sen har jag en helt annan syn hur man leder och hur man bygger relationer.

Chrippah säger: Hejsan. Och grattis. Det har varit massor av skriverier om den här omröstningen. Men dåligt om vad du egentligen ska göra. Så. Vad går ditt jobb ut på egentligen?

  Karin Mattsson säger: Vår huvuduppgift är att vara en stödorganisation för hela idrotten och företräda idrotten gentemot samhället. Och då gäller det att vara duktiga på att lyssna av vad idrottsröreslen vill ha och behöver. Att vi är duktiga på att jobba idrottspolitiskt för att tydliggöra värdet av idrotten. Att det är en investering för samhället att satsa på idrotten och inte en kostnad. Och att vi ska vara duktiga på att jobba med utbildning av våra 600 000 idrottsledare.

heils säger: Vad tycker du att man ska göra åt de allt mer lata barnen?

  Karin Mattsson säger: Jag tycker att man ska samverka med skolan och det gör vi, där når man alla de barn och ungdomar. Det är också viktigt att ta gemensamma krafttag. Att idrotten, skolan, föräldrar och samhället i övrigt tar sitt ansvar. Alla behöver hjälpas åt. Vår huvudmålgrupp är de som söker sig till oss av fri vilja.

stoffe säger: Hur tycker du att man ska göra för att komma tillrätta med huliganproblemen??

  Karin Mattsson säger: För det första vill jag säga att det är gräsligt att det går ner i åldrarna. Vi har jobbat under ganska många år med supporterkultur-frågor. Där försöker vi jobba ihop med polis, skola, kommuner. Sen jobbar vi också förebyggande genom att prata med människor i unga år om etik och moral. Det är ofta direkt kriminella element och de finns inte inom idrottsrörelsen, därför är det viktigt att jobba ihop med polis och andra berörda.

Thompa säger: Du är ung och kvinna, vad hindrar andra kvinnor från att nå den maktposition som du har tagit dig till...?

  Karin Mattsson säger: Jag tror att det finns en hel del förutfattande och en del omedvetna uppfattningar om hur man ska vara när man har en sådan här roll. Och jag hoppas på att jag kan bidra med att riva ner de förutfattade meningarna. Sen är det viktigt att vi pratar om förhållningssätt, vad är det för klimat vi vill ha, bidrar det till att alla de som vill vara med och påverka får vara med? Sen har jag lyft fram att satsa mycket på ledare och ledarutveckling som man kan göra i unga år. Överhuvudtaget försöka jobba med att få en blandning av kön, åldrar och bakgrund i styrelser, arbetsgrupper osv.

Roger säger: Kul med lite nytänkande inom idrotten. Men fundera gärna lite extra över dina åsikter angående proffsboxning och kampsport. Om det sker under kontrollerande former är det inte farligare än hockey och Formel 1. Tänk att de kör i över 300 km/tim de kan ju skada sig ;) Lycka till!!

  Karin Mattsson säger: Tack! Det som gör att vi tycker att K1-sporten inte hör hemma inom idrotten är att de går ut på mycket på slag och sparkar mot huvudet som vinstgivande moment. Skaderisker finns ju i andra idrotter, men där går det inte ut på att skada. Så det är skället att vi tycker så. Det är både en hälsoaspekt och en etisk aspekt.

Micke säger: Hej Karin...har du några kommentarer om Paolo Robertos attack i SVT imorse?

  Karin Mattsson säger: Jag har inte sett det, så jag vet inte.

Henric säger: Vad hade du för ledar/förtroendeuppdrag med dig i bagaget när du kom med i riksidrottstyrelsen?

  Karin Mattsson säger: Då hade jag dels styrelsen för svenska ridsportsförbundet och styrelsen för jämtland/härjedalens idrottsförbund och engagemang på föreningsnivå i bagaget. Men de har jag lämnat sedan några år tillbaka. Sen så sitter jag också i styrelsen för två företag.

Malin säger: Vad har du för målsättning med ditt ledarskap inom rf?

  Karin Mattsson säger: Det är att vara duktig på att ta vara på den kompetens som finns i styrelsen och hos förbunden och få den att samverka mot gemensamma mål.

Tove säger: Varför tror du att alla "mansidrotter" är så dominerande? I media osv. Är det en fråga du kommer arbeta med?

  Karin Mattsson säger: Jag tror att det beror mycket på tradition. Vi ser redan att det är en väsentlig skillnad bara de senaste åren, att damidrotten har fått mera utrymme. Men damidrotten generellt får fortfarande alldelses för lite utrymme. Vi kan ju inte påverka media, därmot kan vi försöka ge ett så bra stöd som möjligt när det gäller elit-idrott och breddidrott, så att verksamheten är bra och intressant. Det vi också kan göra är att vara duktiga på opinionsbildning och på den vägen sätta mer fokus på idrotten och damidrotten.

Freddan säger: Vad jag förstod så var både du och Liljegren emot att idrottsstjärnor skulle fira SM- och VM-guld med att spruta champagne och liknande. Har man verkligen inte rätt att fira ordentligt om man har slitit tillsammans en hel säsong?

  Karin Mattsson säger: Självklart ska man fira sina framgångar. Det som är viktigt är att man tänker på att man är en förebild och även om idrottsrörelsen inte är en nykterhetsorganisation så ligger det i vår natur och intresse att senarelägga alkoholdebut och hålla ner alkholkonsumtionen. Då blir det väldigt viktigt att alltid tänka på vilka signaler man sänder ut.

Joakim säger: Vad skall vi göra åt alla föräldrar som hetsar sina barn inom idrotten?

  Karin Mattsson säger: Det är en mycket bra fråga. Dels är det viktigt att föreningar försöker ha en bra dialog med föräldrar och förklara för de hur vi ser på idrotten. För ofta handlar det om okunskap. Tävling är en naturlig del av idrotten och i det att både kunna hantera en vinst och en förlust. Men när det gäller barnidrotten får det aldrig vara resultat- och prestationskrav som styr. Vi jobbar mycket med att stärka våra ledare, att kunna hantera tex föräldrar som ställer krav. Men de allra flesta föräldrar är bra och en tillgång för oss.

Klas säger: Hur kommer vi, en liten fotbollsförening, att märka av ditt ledarskap gentemot din företrädare? Kommer vi att märka av det överhuvudtaget?

  Karin Mattsson säger: I er praktiska verksamhet kommer ni nog inte märka så mycket av det därför att varje förening själv bestämmer sin inriktning och hur man vill bedriva sin verksamhet. Däremot så hoppas jag att ni indirekt kommer att märka av det genom att vi företräder idrottsrörelsen på ett bra sätt, så att vi ser till att det finns en starkt stöd från samhället i form av pengar och anläggningar. Och som röst genom att föra fram idrottsfrågor i samhällsdebatten. Men jag vill gärna framhålla att Gunnar har gjort ett mycket bra jobb.

sportbladet.se ([email protected])