Halmstad vände i andra halvlek

Äkta hattrick av Thorvaldsson

SPORTBLADET

Halmstad

Inte ett enda riktigt avslut på mål under den första timmen.

Sedan osannolika fem mål på 22 minuter, varav ett äkta hattrick av islänningen Gunnar Heidar Thorvaldsson, när Halmstads BK vände 0-1-underläge till 5-1 (0-1) mot Landskrona och hakade på den absoluta guldstriden.

- Äntligen lossnade det, jublar den 23-årige islänningen efter inte enbart sitt första utan sina tre första mål i allsvenskan.

- Jag har blivit bättre i allt sedan jag kom till Halmstad, blivit starkare och snabbare så nu hoppas jag att jag får spela från start även när Yaw Preko är tillbaka, ler han och avser att chansen från start kom när HBK:s ghanan blev skadad.

Men länge såg det ut som Landskronas taktik att falla med backlinjen och stoppa hemmalagets omtalat snabba omställningar skulle lyckas.

Då hade Jon Jönsson, i en chansfattig första halvlek, i stället gjort 1-0 till Bois när hans skott från 20 meter ändrade riktning på Peter Larsson

och grundlurade Conny Johansson i hemmamålet.

- Fotboll är en märklig sport. Inför matchen mot Örgryte hade vi en bedrövlig träningsvecka som avslutades med att Yaw Preko blev skadad. Då kom 4-0 på en halvlek som en blixt från en klar himmel, säger tränaren Janne Andersson.

- Inför den här matchen hade vi en jättebra träningsvecka, det såg nästan för bra ut, och så går vi ut och gör en direkt usel första halvlek utan

rörlighet, utan passningstempo. Varpå allting sker sista halvtimmen, skrattar han och skakar på huvudet.

Bois-tränaren Mats Jingblad nickar instämmande:

- Fram till kvittering kändes det som om vi hade bra kontroll på matchen och inte släppte till nästan någonting. Men så rasar vi fullständigt ihop

sista 20 minuterna.

- Fast det är bättre med en 1-5-smäll än fem 0-1-förluster... inflikar han.

Hattrick

Halmstad hade visserligen inlett den ursinniga slutforceringen strax innan när Dusan Djuric, utflyttad till högerkanten efter paus, därifrån kunde dirigera spelet mästerligt.

Men det var två identiska hörnor inom loppet av en dryg minut som skulle svänga matchpendeln. Först när mittbacken Peter Larsson med mål i tredje matchen i rad nickade in Djurics hörna vid främre stolpen till 1-1 (67).

Därefter när Gunnar Heidar Thorvaldsson styrde in 2-1 (68) efter ännu en vänsterhörna mot främre stolpen signerad Djuric som Patrik Ingelsten först nickade i stolpen och därpå fick se sitt skott styras i mål av islänningen.

- Vi hade gjort tio spelmål innan den här matchen, men inget på fast situation. Därför hade vi tränat extra på det, myser Janne Andersson som

sedan först fick se Landskronas Mikael Rynell träffa översidan av ribban innan Thorvaldsson sprang emellan en bakåtpassning till 3-1 (83) gjorde

4-1 (87) med en distinkt höger vid straffområdesgränsen varpå Dusan Djuric fastställde slutresultatet.

Inför säsongen var det många belackare som betvivlade HBK:s anfallskapacitet när fjolårets bästa målskyttar hade försvunnit Efter sex omgångar har Halmstad nu gjort 15 mål.

Det är ingen som längre pratar om Markus Rosenberg eller Sharbel Touma.

TT