Högljudda norrmän kan ta över Solvalla

Foto: KANAL 75
Norske Steinlager (till höger) vann Oslo Grand Prix i mitten av maj och besegrade Gidde Palema (till vänster). Blir det en repris i Elitloppet för Per Oleg Midtfjeld och Steinlager?
SPORTBLADET

Norrmän är jobbiga i medgång. De gallskriker och tror att de är bäst i världen.

Jag befarar att det kan bli en sån söndag på Solvalla.

Elitloppet 2005 ser ut som en duell, Gidde Palema mot Steinlager, Norge mot Sverige.

Undrar om det inte är lite fördel Norge?

Det var någon gång i vintras, när Åke Svanstedt för femtielfte gången fick redogöra för hur det stod till med Gidde Palema – då fick han frågan: Vem fruktar du mest?

Svaret kom ganska fort. Steinlager, sa Svanstedt. Det är Steinlager jag är mest rädd för i år.

Just då tyckte jag att det lät konstigt. Nog borde det finnas någon annan, någon fransk ångvält eller en vrålsnabb jänkare. Visst hade Gidde åkt på en redig omgång av Steinlager i årets sista start, Åby Stora Pris, men då fick Gidde göra skitgörat i dödens medan Steinlager tilläts finåka i ledningen. Och Gidde var inte alls i form, totalt stinglös och mil från den spänst som gav honom segern i Elitloppet.

Men Svanstedt visste vad han snackade om. Han kanske också visste att manfallet bland de utländska hästarna skulle bli stort?

För vi ska inte låtsas att årets Elitlopp är något alldeles extra, det vore att ljuga. Loppet är bra, såklart, men vi saknar ett par monstertravare från andra länder.

Prix d’Amerique-vinnaren Jag de Bellouet, världens bästa häst, i alla fall på hemmaplan, kom inte. Trots alla lockrop var kretsen kring hästar totalt ointresserad. Om det sedan beror på att de olika ägarna hatar varandra och inte kan komma överens, eller om de är rädda för Gidde Palema, får vi aldrig veta.

Nästan ännu mer saknas Mr Muscleman. Att han skulle svärta ner Elitloppets goda namn är självklart inget annat än skitsnack. Kan ni tänka er Solvalla på söndag förmiddag när han visar sig i de första bakvarven.

Inte alls någon badwill

Osynad, gör sin första start i Elitloppet. Alla vill se honom. Är han oslagbar? Skulle det vara badwill för Elitloppet? Vem fasen inbillade sig det? Någon wiseguy som inte vet vad sport är? Ja, vem var det egentligen som satte stopp? Skäms.

Och konstellationen Stig H Johansson Scarlet Knight sprack. Det gjorde ont i en travälskares hjärta. Digger Crown i all ära, men han förgyller inte Elitloppet. Det hade Stig H + Scarlet = sant gjort.

Kvar är bara Steinlager. Men det är inte alls så bara, förlåt mig, det var jäklar inte ”bara lilla Steinlager” som fick Gidde Palema att se ut som en vanlig häst i Oslo för två veckor sedan.

Steinlager är en av Europas bästa hästar och om Gidde Palma vill vinna Elitloppet även i år är det honom Åke Svanstedt ska fokusera på att spöa.

Per Oleg Midtfjeld, Steinlagers tränare och kusk, är redo att slåss och han levererar också en känga mot kretsen bakom Gidde Palema:

– Hoppas att Gidde är frisk den här gången. Jag vill slå honom utan att behöva höra några bortförklaringar efteråt, sa norrmannen i tv förra veckan.

Norska taktiken klar

Midtfjelds plan är given: vinna försöket och välja ett spår innanför Gidde i finalen. Sen är det bara att tuta och köra, precis som i Oslo. Är Gidde bättre nu? Knäcker han baggen från dödens? Eller är han för gammal?

Jag tror att floskeln ”ledningen är guld värd” gäller i högsta grad.

Finalfältet – enligt Nybrink

10–2 till Gidde i inbördes möten

Gidde Palema och Steinlager har mötts tolv gånger. Det står 10–2 till Gidde. Här är alla möten i kronologisk ordning:

ARTIKELN HANDLAR OM