Äntligen – nu är seglingsfesten i Stockholm

Läs Klabbe Nylöfs krönika inför cityracet

SPORTBLADET

Stockholm city, mycket båtar och massor med sommar i luften?.

Äntligen!

Efter att ha seglat med mössa och vantar de senaste veckorna känns det som värmen äntligen börjar smyga sig på – perfekt timing till stoppet i vår härliga hemstad.

Fem stycken 60-fotstrimaraner ligger nu uppradade på Skeppsbron nedanför slottet och bara väntar på att få köra lördagens ”speedrace”.

Vi är som sagt bara fem just nu eftersom den finska båten ”Tieto Enator” – som blev påseglad av den norska båten ”Team Academy” i Helsingfors – ligger på land för att blir reparerad efter de skador hon fått efter kollisionen i det fjärde och sista racet.

Det är sannerligen ingen drömstart som det finska teamet har fått, i stället för att vara på vattnet och träna ”finliret” med besättningen, sliter de nu på land med var sitt sandpapper i handen och kolfibersplitter i ögonen? tro mig, jag vet vilket slit det innebär, men vi hoppas alla att de får ihop det tills helgens tävlingar.

Det har som vanligt börjat att spekuleras om vilken båt och vilken besättning som är favoriter till vinsten – och visst är det alltid kul att spekulera vilken båt som går fortast.

Efter att ha seglat hittills cirka femton så kallade ”pro am race” med gäster ombord, vilket vi gör mellan tävlingarna, så tror jag att det måste vara ”Stena Bulk” som ligger bäst till på favoritlistan.

De har vunnit så många gånger att de flesta tar för givet att teamet gör det varje gång – till och med tävlingsledningen tog det för givet, vilket ledde till att ett gäng som vi seglade med häromdagen inte fick sin välförtjänta förstaplats efter en hel förmiddags kämpande på Stockholms ström. Men som tur var så kunde min inbjudna besättning bjuda på organisatörernas misstag och gå hem med vetskap om att de faktiskt hade vunnit trots att de hade silvermedaljer runt halsen.

För mig känns det viktigt att fokusera på rätt race och inte hänga upp sig på olika favoriseringsteorier i detta läge. I nuläget så finns det fortfarande flera av båtarna som har mycket att bevisa och massor av potential.

Jag är övertygad om att våra seglingar på veckodagarna kommer förbli kul och spännande för våra partners och racen under helgerna kommer med sannolika själ kunna att bjuda på ännu mer mer action och drama.

För mig är det fortfarande en vidöppen spelplan och mycket vatten kommer att rinna under broarna fram till den sista seglingen i St Petersburg i slutet av juli där vinnaren av Nokia Oops Cup 2005 koras.

Min ambition är att det inte ska gå att misstolka vad Hi Q Sailing Teams intentioner är för Nokia Oops cup 2005, vi ska göra allt för att vinna, lägga energi och resurser på rätt grejer och ha kul!

Routen för Nokia Oops Cup