AIK knockade Örebro – 5–0 på Behrn Arena

Norling: Det här var fantastiskt

SPORTBLADET

AIK har börjat sin resa upp i tabellen.

Ett kraftfullt AIK slog på söndagen ett håglöst Örebro med 5-0 – och genast börjar snacket om ett gulsvart återtåg till allsvenskan.

– Heller att det pratas om allsvenskan än att det ältas problem, säger AIK-tränaren Rikard Norling till SVT 24.

Foto: Scanpix
Storseger. AIK körde över Örebro med 5–0.

Det blåste ordentligt i dag när Örebro tog emot Solnalaget AIK på Behrn Arena. Hemmalaget inledde piggast och hade efter tio minuters spel en mycket fin chans i Patrik Anttonen efter ett kvickt anfall. Daniel Örlund gjorde dock en stadig insats och knep bollen till de många tillresta gnagarnas stora glädje.

Örebro var inledningsvis det vassaste laget även om AIK inte saknade kontringar och chanser. I 15 minuten var AIK:s Mats Rubarth mycket nära att näta. I stället blev det Daniel Hoch som tre minuter senare spräckte Peter Westmans nolla.

Det skulle komma mer. Mycket mer.

Efter målet föll Örebro tillbaka och AIK tog successivt kommando över matchen. Nämnde Rubarth hade ännu en fin chans i 38 minuten då han blev helt fri med Westman – men sköt över.

I stället blev det än en gång Hoch som visade framfötterna när han en dryg minut senare la ett inlägg till Andreas Eriksson som klackade(!) fram till Daniel Tjernström som enkelt tryckte in halvtidsresultatet 0-2.

Målkalas

AIK fortsatte sitt målkalas i andra halvlek. De svartgula fick tidigt ett fint frisparksläge. Örebro ställde upp en något felplacerad mur – vilket AIK:s meste målgörare Dennis Östlundh tog vara på. 0-3 till gästerna efter 48 minuter.

Örebro såg ut som ett slaget lag. De svartvita försökte - men saknade både självförtroende och avslut.

I mitten av andra halvlek lyckades dock hemmalaget få i gång lite spel och skapade en del. Vilket öppnade för AIK.

Efter matchens kanske vackraste anfall - där större delen av AIK:s offensiva spelare var inblandade - punkterade Östlundh matchen totalt med bortalagets fjärde mål för kvällen.

Botten gick ur Örebro som mest såg ut att vilja gå hem.

I 76 minuten spelade Tjernström fram till Göran Marklund som tåade in slutresultatet 0-5.

En mycket rättvis seger för ett starkt spelande AIK som enkelt vann matchen - både på plan och på läktare.

– Det var jätteskönt att få göra lite mål. Det har vi kämpat för länge, säger Norling.

AIK-tränaren visade utåt ingen jätteglädje över resultatet i direktsändningen, men sken upp en aning när han pressades på ämnet.

– Jag är jätteglad, det är inget snack om det. Jag kommer att komma ihåg det här länge. Vi har stadigt blivit bättre och inte förlorat på fem matcher nu. Vi jobbar för att sätta dit pusselbit efter pusselbit, säger Norling.

Superettan

Karl Thor, Anders Burström