Kappelin tokbra i porträtt om Zlatan

SPORTBLADET

Börjar man jobba klockan sex på morgnarna behöver man litervis med energidryck för att klara eftermiddagen och kvällen. Eller en riktigt bra fotbollsmatch.

Och det kanske man kan vänta sig när topplagen i superettan, Örebro och AIK, möts. Visst var det målfest och visst gjorde AIK sin bästa match på länge. Trots det hade jag vissa problem att hålla ögonen öppna. Saken blev inte bättre av att jag som inte har någon flashig SVT 24, bara fick se andra halvlek. Vi med gamla SVT 1 och 2 missar helheten.

Inte helt lätt att vara klarvaken alltså, men innan dess satt jag som klistrad framför reprisen av "Dokument utifrån: Heysel: Requiem för en cupfinal". Inget kaffe behövdes till denna starka dokumentär om läktarkatastrofen i Bryssel 1985. Så nervig eftersom händelsen är så väldokumenterad. Närgående fick vi följa de panikslagna fansen, vissa kom undan, vissa satt fast mellan människor och murar. Ingen utväg. Som ett medeltida slag spelade scenerna upp sig. Flera som var med om det fasansfulla berättade till bilderna och man skippade Janne Josefsson-stilen, jagade alltså inga syndabockar. Berättade i stället om de faktorer som ledde fram till 39 människors död. Hu. Tv när den är som bäst, tack SVT.

Till slut spelades matchen på Heysel-stadion, sjukt beslut, och trots att Juventus vann så måste den där majdagen ses som en enda stor sorg. Annat var det i går då Juve firade ligasegern. SVT:s Agenda gav en sammansatt bild av Sveriges stora hopp Zlatan. Tokbra Kristina Kappelin hade intervjuat storstjärnan och folk runtomkring. Tänk om sportredaktionerna på tv kunde göra hälften så nyanserade inslag om skånepågen. Vilken dröm.

Bäst

Sämst

Karin Schmidt