Nybrink: Steinlager är den nya kungen

SPORTBLADET

Elitloppet 2005, ett skitlopp?

Lägg av, det är sällan man ser en häst dansa undan på världstiden 10,0 - med krafter kvar.

Steinlager var överlägsen och Gidde börjar nog bli gammal.

Men det var små marginaler för favoriterna i försöken.

- Visst, jag gamblade, erkände segerkusken, Per Oleg Midfjeld.

Vinnaren kunde faktiskt lika gärna hetat Giant Superman.

Först måste vi slå fast: Det är fasen inte ofta en häst vinner Elitloppet så enkelt. När norsktränade Steinlager och Per Oleg, han kallas Oleg, Midfjeld gled undan i ledningen in på upploppet såg det nästan löjligt ut.

Alla de andra kuskarna vevade, gungade och slog, medan Oleg satt lugnt i sulkyn och bara njöt. 1.09 sista 800 visade klockan och Steinlager var fyra tiondelar före tvåan i mål, Giant Superman, och det är bara monster som Varenne och Moni Maker som vunnit så här skitlätt på senare år.

-Jadå, han hade propparna kvar i öronen och jag var aldrig orolig. Det kändes faktiskt lugnt redan när vi fick spår ett i finalen, berättade den suveränt kylige Midfjeld för mig efter segern.

Man skulle alltså kunna påstå att Elitloppet 2005 avgjordes i spårlottningen, att innerspåret var vägen till seger och att Åke Svanstedt drog niten, andraspår.

Men det är att göra det alldeles för lätt för sig.

Sju situationer avgjorde

Det var nämligen ytterligare en drös situationer som fällde avgörandet:

1) I det första försöket var Åke Svanstedt fastlåst på innerspår i första sväng men den franske toppkusken Jean Michel Bazire uppfattade inte situationen med sin häst, Kart de Baudrairie, utan släppte ut Svanstedt som säkert skrattade rått och körde till spets. Otroligt klantigt av Bazire, jag trodde knappt mina ögon.

2) Love Yous kusk, Jean Pierre Dubois, varför flög han sin häst till Sverige? Maken till passiv styrning har vi sällan skådat. Han deltog knappt i loppet och det är uppenbart att de franska kuskarna inte duger på 1000-metersbana. Ska man skratta eller gråta?

3) Wally Hennessey plockades hit för att köra Chucaro Ahijuna sedan den tidigare kusken, Kevin Wallis, bjudit på en pajasstyrning i Oslo. Nu körde Wally galopp direkt i starten med sin häst och vi kan bara hoppas att man väljer en skandinavisk kusk om hästen ska starta fler gånger här? Såg ni Chucaro efter galoppen? Han såg kusligt bra ut. Synd att han aldrig får chansen.

Midfjelds rövare

4) Midfjeld tog en rövare och släppte ledningen till en rusande Scarlet Knight i det andra försöket. Den här manövern krävde stort mod och visar att norrmannen är gambler som vet när det gäller att chansa, att inte låsa sig vid en given taktik. När Oleg var liten hade han Ulf Thoresen (världens bästa kusk genom tiderna?) som idol och det kunde vi se nu, exakt såna delikatesser var Thoresens signum.

5) Fredrik B Larsson hade den norske favoriten fastlåst med sin Giant Superman (dödens) i försöket men valde att köra Scarlet Knight i sank och släppte därmed ut Steinlager. Om Larsson lugnat sig hade han väl vunnit försöket och sedan kanske dragit innerspår i finalen - och vunnit Elitloppet? Långsökt? Inte alls.

6) Västerbo Daylight slocknade totalt i andra ytter och därmed fick Steinlager luckan. Vinterformen är låååångt borta.

7) Scarlet Knight svek igen och nu har han väl ändå gjort sin sista start? Vi vill minnas honom som en kanon, inte som ett ringvrak som gick några matcher för mycket.

Men inget av det här förtar Steinlagers seger.

Steinlager är sannolikt en av Europas bästa hästar och jag har svårt att se Gidde ta sig tillbaka på tronen.

Vi bevittnade ett generationsskifte.

Steinlager är den nye kungen och vi svenskar får hoppas på Giant Superman (grattis ändå Fredrik!) och Giant Diablo (1.08,5 sista 500, wow!) framöver.

Micke Nybrink