OSKYLDIGA?

Idrottare fällda för dopning kan vara felaktigt dömda

SPORTBLADET

En ny dopningsskandal skakar idrottsvärlden.

Enligt uppgifter som framkom i går kan aktiva som fällts för steroiden nandrolon vara utan skuld.

- Det kan finnas idrottare som stängts av, men som är helt oskyldiga, säger Mats Garle, chef för dopningslaboratoriet i Huddinge.

Det är brittiska Sunday Telegraph som presenterar uppgifterna och tidningen hänvisar till direktiv från internationella dopningsbyrån Wada.

Direktiven ska, enligt artikeln, förorda en höjning av gränsvärdet för nandrolon i urinen från dagens två till tio nanogram per milliliter.

Finns i en maträtt

- Jag känner inte till att Wada gjort något utstick om det här, men det stämmer att vi gett förslag till dopningsbyrån att höja gränsvärdet, säger Mats Garle till Sportbladet.

Anledning till det är att de 33 dopningslaboratorierna i världen misstänker att prover som aktiva lämnat in kan ha påverkats av så kallat "aktivt urin".

- Med det menas att kroppen själv producerar ämnet. Vi har även diskuterat det av andra orsaker. Exempelvis kan man påvisa nandrolon vid graviditet, man kan få det i sig via hälsokostmedel och det finns till och med en en brasiliansk maträtt, som består av okastrerad gris, som kan ge otillåtna värden.

Steroiden nandrolon är det överlägset vanligaste orsaken till att idrottsmän- och kvinnor stängs av för dopning.

"Ett fåtal oskyldiga"

Sprintrarna Marlene Ottey och Lindford Christie, fotbollsspelaren Jaap Stam och utförsåkaren Hans Knauss är bara några av idrottarna som - mot sitt nekande - stängts av för onormalt höga nandrolonvärden.

- Vi ska komma ihåg att i de allra flesta fall handlar om medveten dopning, men det kan finnas ett fåtal oskyldiga som åkt dit, säger Mats Garle.

- I många fall kan värdena ligga på 500-1000 nanogram och då är det liksom ingen som helst tvekan, tillägger han.

Mats Garle tror inte att det finns några oskyldigt dömda i Sverige.

- Jag sitter själv i dopningskommissionen och vi friar hellre än fäller när värdet ligger på gränsen, säger han.

Ishockeyspelaren Patric Nilson är den senast omskriva idrottaren i Sverige som har åkt fast för att ha haft onormalt höga nadrolonvärden.

- Men i hans fall var det ingen tvekan. Dessutom erkände han ju att han ätit förbjudet kosttillskott, säger Mats Garle.

Patrik Thornéus