Eurosport bäst på marginalsport

Jonathan Jeppsson: Så länge man inte visar slalom direkt på pjäxorna känns det ok

SPORTBLADET

Gjorde en utflykt till en främmande planet i går.

Den var full av jättestora killar som knuffade omkull varandra.

Nej, det var inte Sportbladets redaktion..

Jag pratar om sumobrottning.

Jag pratar om Aki basho i Tokyo.

Korta matcher, en löpandebandsverksamhet där jättebebisar fäktar varandra i ansiktet och trillar ned i publiken, är ingen skönhetsupplevelse. Det går snabbt, det är ganska monotont – men rätt roligt att titta på.

Speciellt när man efter en stund identifierar turneringens och sportens stora stjärna i stigande: Kotooshu. Han är europé (ja, mer precis än så blir inte ursprungsmärkningen) och vederlägger den mest grundläggande av sumo-sanningar:

Han är INTE fet.

Inte ett dugg.

Däremot är han väldigt lång, ganska muskulös och då, som sagt, utlänning. Han har en överlägsen räckvidd och är svår att komma in på livet.

I går mötte Kotooshu Tochiazuma i det som beskrevs som omgångens höjdarmöte, och Kotooshu gjorde processen kort.

”En mäktig uppvisning mot en motsåndare som är allra bäst i defensivsumon”, som utmärkte kommentatorn Christer Löfgren uttryckte saken.

Och detta är ju Eurosports stora styrka.

Att kunna presentera ett program om en marginalsport som sumo, med en kunnig, engagerad och okänd kommentator, är allmänbildande i sann public service-anda. Ingen sport är för liten för att få utrymme. Och så länge man inte visar slalom direkt på pjäxorna, så känns det ok. Dessutom sannolikt en väldigt bra skola för kommentatorerna.

Så vad missade ni mer i går? Jo, att 181 kilo tunge Kotonowaka stöp efter en sekund, att Kotonishiku – den unge lovande – överraskande fick stryk, att Tokitenku kastade ut sin motsåndare till damerna i publiken, att Kokkai – den förste europén på elitnivå – var helt ur slag och att storstjärnan Asashoryo golvades av sin motsåndare, en skrällseger som fick publiken att kasta in sina sittdynor i dojon

Dagens mest spännande möte blir just Kotooshu mot Asashoryo.

Om det blir stötsumo? Skulle inte tro det.

Sayonara, baby.