Ingen Runheim på idrottsgalan

Jonas Bladh: …klart att det inte var någon bomb

SPORTBLADET

Nyheten slog ned som en bomb på Sportbladets förstasida i går: Claes Runheim får inte leda idrottsgalan nästa år.

Jag skojar förstås. Klart det inte var någon bomb. Klart att SVT måste välja någon annan till sin stora galakväll för idrotten.

Efter Runheims utspel mot den stryka-medhårs-menatlitet han menar sig kunna se i bedömningen av kvinnor i sportjournalistyrket gjorde han sig omöjlig. Att hans mest ursinniga kritik dessutom riktades mot Åsa E Jönsson och SVT-sportchefens sambo Katarina Hultling gjorde naturligtvis inte saken bättre.

Men jag måste säga att jag inte alls förstått varför Claes över huvud taget fått leda galan tidigare, utspel eller inget utspel.

Missförstå mig nu rätt, jag tycker att galan varit kanon (med undantag för någon pinsam sketch om en känd golfdrottning), och att Runheim tillsammans med Peter Jidhe är Sveriges bästa programledare för dylika arrangemang.

Men Runheim jobbar åt Viasat. Han är ett av de starkaste varumärkena för en av SVT:s största konkurrenter. När statstelevisionen ändå plockat in honom att leda galan har man samtidigt underkänt sina egna medarbetare.

För att göra en liknelse: Expressen skulle aldrig, hur mycket de än behöver en sån penna, använda Simon Bank som krönikör under en av de viktigaste tidningsdagarna. Man vill ju inte ge sin konkurrent den credden.

Det finns inte.

Därför är det ju ytterst märkligt att Runheim funnits där i sin smoking tre år i rad. Jag tror att de ansvariga på SVT i tysthet tackar för den korkade krönikan från Claes, så att de fick en förevändning att välja andra som programledare.

Återstår nu bara att se vilka man väljer i stället. Jidhe är ju självskriven - och jag blir inte förvånad om Jönsson eller Hultling dyker upp vid hans sida när signaturen klingar ut och eliten sitter samlad i Globen.

Bäst

Sämst

Jonas Bladh