– De riktigt skyldiga sticker

Frölunda Indians före detta klubbdirektör Benny Gustafsson om sveken, fängelsetiden och Blåvitt

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Knäckt man Den före detta klubbdirektören i Frölunda Indians, Benny Gustafsson, känner sig kränkt och sviken. Han satt flera månader i fängelse för skattebrott.
SPORTBLADET

TROLLHÄTTAN

IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson sägs vara en knäckt och bruten man efter två dygn i polisens häkte.

Må så vara.

Han är välkommen att slå sig ner vid köksbordet hos Benny Gustafsson, 50.

Om han vill kan han få en inblick i en värld av lögner, svek, elchocker, tuffa fängelsemånader - och vad ord som "knäckt" och "bruten" egentligen betyder.

Vi sitter denna dag i familjen Gustafssons radhus i Trollhättan.

Benny har köpt kaffebröd, vaniljmunkar och mazariner, och bredvid bordet sitter golden retrivern Lisa (tämligen ouppfostrad, får man säga) och tigger och gnyr.

Det är barn som poppar popcorn, en vacker papegoja vid namn Arne som knallar fritt omkring i köket, en hustru i huset, Birgitta, som försöker hålla nån slags ordning i det typiskt vardagliga lilla familjekaoset.

Men pappa mår inte bra.

Det är bara några år sen jag själv träffade en stark, positiv, lyckosam klubbdirektör i Västra Frölundas hockeysatsning, en man som fått ordning på klubbens ekonomi, en man som fått se sitt lag i SM-final efter några magra säsonger, en man som skapat varumärket "Frölunda Indians" och som levde för hockeyn och klubbens bästa.

Fri men kvar i cellen

Nu sitter han framför mig igen och denne man är en spillra av sitt forna jag, en trasig, sjuk, deprimerad, tungt medicinerad människa.

Det är 18 månader sen Benny Gustafsson knallade ut genom fängelseporten.

Men han är inte fri. Han sitter kvar i cellen, kanske för resten av livet.

Det gör mig illamående att den moderna toppidrottens villkor, med dess kaviar-under-bordet-krav och ekonomiska trassligheter och skatteaffärer och agenter och falska förespeglingar och sko-dig-själv-mentalitet ska behöva drabba en enskild klubbledare så fruktansvärt hårt.

Särskilt eftersom skuldfrågan är högst diskutabel.

Särskilt eftersom andra ledare troligen var lika skyldiga till skattebrott.

Särskilt eftersom Benny aldrig försökte tjäna en krona själv.

Särskilt eftersom alla i klubben svek när det började osa hett, med benen på ryggen var de glada åt att det fanns en syndabock.

Och, kanske alldeles särskilt, eftersom Benny Gustafsson fortfarande inte kan se att han gjort nåt fel, att han handlat på annat sätt än vad som sker i andra elitklubbar varje vecka - i detta nu.

Berätta hur du mår.

- Mycket dåligt. Jag har varit inlagd på psyket i olika omgångar. Jag har fått elchocksbehandlingar. Och jag går på så kallad frivård där det ingår stora doser av starka mediciner.

"Bitter? Det kan du ge dig fan på"

Du är det första och största offret för myndigheternas granskning av klubbarnas skatteaffärer.

- Offret var ordet. Jag är syndabocken. Mannen som fick ta hela skiten fast andra gjorde exakt samma saker.

Jag behöver inte ens fråga om du är bitter.

- Bitter? Det kan du ge dig fan på! Den här affären har förstört mitt liv. Ingen fattar vad jag gått igenom. Ändå är jag totalt oskyldig.

Men du blev ändå dömd för "medhjälp till skattebrott" och "skattebedrägeri".

- Medhjälp...vem är det i så fall jag har hjälpt? Vem är huvudskurken? Jag är felaktigt dömd och jag kan bevisa att folk ljugit för att sätta dit mig och gå fria själva. Jag är oskyldig.

Men nånting måste det ha varit.

- Allt skedde ju i god tro, med hela styrelsens goda medvetande. Vi betalade pengar till spelarnas bolag, ABS (Active Business Support, där bland andra Thomas Sjögren, Stefan Larsson, Christian Ruuttu och Marku Jantunen ingick) och trodde att det var helt okej. Allt skedde med minst två namnunderskrifter från styrelsemedlemmar. Men när det blev rättegång ljög vissa så inihelvete. Trots att jag hade vittnen på min sida blev jag fälld. Offrad.

"Ordföranden ljög sig loss"

Dåvarande ordföranden Hasse Andersson gick fri.

- Ja, han ljög sig loss. Hans förhållande till åklagaren var bättre än mitt, särskilt på kafferasterna. Om jag gjorde nåt fel gjorde han minst lika många. Jag minns en rubrik i tidningen när han blivit frikänd: "Nu ska jag fira med en grogg". Men sista ordet är inte sagt än...

Hur då?

- Jag och min advokat Tommy Nilsson ska överklaga till Högsta Domstolen. Vi vet att chansen är liten att de tar upp målet, men vi har nya bevis att presentera. Här...jag ska visa dig...här har du dokument med Hasse Anderssons namnunderskrift, papper som jag fått fram på senare tid och som inte "fanns" under min rättegång. De visar hans skuld.

Du ger inte upp, du vill bli rentvådd.

- Jag vill ha upprättelse. Det är för djävligt att jag ska få mitt liv förstört när allt jag gjort är att jobba för en förenings bästa - under regler som är väldigt otydliga. Ledarna i Luelå Hockey gjorde samma sak som jag. Den utredningen lades ner. Och det har pågått likadana skattetransaktioner och bolagsbildningar i massor av klubbar, men det ende som straffats är jag.

Du placerades på en sluten anstalt som Skogome, säkerhetsklassat strax under Kumlabunkern, bland mördare och våldtäktsmän.

- Det var fruktansvärt. Jag var så jävla rädd så det kan du inte ana. De där grupperna som fanns där...när jag skulle äta var jag så skakis att jag inte kunde hålla i besticken. Det är sant. Jag fick lyfta tallriken till ansiktet och slicka i mig maten.

Men varför sänder man en familjefar till en sån plats?

- Jag blev ju fälld i tingsrätten 2001 och i hovrätten 2002. Innan jag åkte in 2003 blev jag psykiskt knäckt och behövde mediciner. De måste alltså placera mig på ett ställe med rättspsyk, som Skogome.

Efter halva tiden blev du benådad.

- Det var min hustru Birgitta som skrev ett brev till justitieminister Thomas Bodström och berättade om min situation. Jag glömmer aldrig när de kom in i min cell och sa åt mig att jag var fri, att jag kunde gå därifrån.

Tränaren enda som brydde sig

Nu är du hemma - men bra mår du inte.

- Jag litar inte på folk längre. Jag är så besviken på dessa lögnare som bara sprang i väg för att rädda sitt eget skinn. Vänta och se, det kommer att hända den här Persson i Blåvitt också. De som verkligen är skyldiga sticker direkt. Kvar är de som fått en uppgift och försökt utföra den.

Fick du inget stöd alls under den svåraste tiden?

- Inte av en jävel. Den ende som var schysst var tränaren Lasse Falk, som ringde mig när jag satt inne, han var beundransvärd. Den gamle kamreren Bengt Eriksson stödde mig också. I övrigt har det varit knäpptyst.

Till sist, Benny, vad vill du tillägga?

- Att jag vill ha upprättelse...att jag inte är nån dålig människa...det vet alla som känner mig. Jag är oskyldig till brott. Den dag folk får bevis för att jag blivit felaktigt dömd kanske jag kan gå vidare. Jag tror till och med att jag kan bli frisk igen. Det är det hoppet jag lever på.

IFK Göteborg och Frölunda Indians har många likheter. Frölunda var i en ekonomisk svacka och klubbdirektören dömdes till fängelse för skattebrott. Samma scenario kan spelas upp

i IFK Göteborg.