Prinsen – en seglarkung

Svenskbåten leder världs- omseglingen

SPORTBLADET

Vem är kung och vem är prins?

I går glömde vår svenske prins Carl Philip sin plats i hierarkin och sopade banan med Spaniens kung Juan Carlos.

På kungens hemmaplan dessutom.

Foto: RICK TOMLINSON
tummen upp Svenskbåten tog täten direkt i Volvo Ocean Race-prologen i spanska Sanxenxo. Prins Carl Philip var med på båten och fick gott betyg.

Att vår svenske prins Carl Philip är en riktig seglarfantast råder det ingen tvekan om vid det här laget. Men att han skulle vara med och vinna första etappen av Volvo Ocean Race - mot en kung, det var inte helt väntat.

- Nej, Ericsson Racing Team, där prinsen var med som gäst, har varit sega i förberedelserna i år. De hade inte båten i vattnet förrän i juli så det var inte alls självklart att de skulle vinna, säger Sven Österberg, vd på Volvo Event och på plats i spanska Sanxenxo.

Till Sydafrika på lördag

Men vinst blev det efter över en timmes fördröjning i starten och Carl Philip uppges ha varit sprudlande glad när han klev av båten i sällskap med den mycket framgångsrike seglaren John Kostecki, även han gäst på Ericssons båt.

- Prinsen seglade mycket bra och det var riktigt maffigt när de seglade in mot hamnen och mottogs av allt folk, säger Sven Österberg.

Även den spanske kungen Juan Carlos sägs ha varit på strålande humör trots att den spanska båten han seglade med, Telefonica Movistar, bara kom fyra.

Hur Carl Philip och Juan Carlos I valde att fira sina insatser återstår väl att se. Klart är åtminstone att de båda kan festa till ordentligt, när tävlingen går vidare mot Kapstaden i Sydamerika på lördag är de båda kungligheterna kvar på land.

Ställning:

AnnaMaria Jansson