Samma koncern – olika koncept

SPORTBLADET

I Lettland börjar världscupen i rodel, en av de där sporterna i marginalen, Men tack vare Eurosports Per-Anders von Scheele missar jag sällan en sändning. Han ger en Kim Hartman-känsla, något i hans krögar-Carl-Jan-röst fångar och plötsligt begriper man varför kurva 15 är så svår.

Den här aha-känslan önskar jag att någon gång gavs i ZTV:s försnack till Champions League. Men icke, Runheim och Nordahl mal sina flosker och ”vi är snart tiillbaka”. Så jag laddar med TV3 Norge och danska Viasat, för trots att det är samma koncern är kulturskillnaden stor. De danska och norska sändningarna börjar ofta timmen före avspark och studiosnacket är tung och nördigt och avbryts inte av ”vi är snart tillbaka”.

Fullträff för NHL-studion i Canal+, både vad gäller design och utförande. Härligast är dock Niklas Holmgrens entusiasm. Det känns som en helig ande intagit honom, så i en annan värld är han.

Mycket snack om nya fotbollsavtalet. Själv vet jag en tv-sportchef som kommer att öppna en flaska champange om han inte får avtalet. Då undviks nämligen rött i bokföringen.

Själv öppnar jag en flaska för Östergarns IK som på onsdag fyller 60 år. Barndomens klubb förlorade sin första ishockeymatch mot IF Gutes B-lag med 3–44. Men hellre det minnet än att förknippas med pengafiffel.

Pixbo möter AIK i innebandy och 24 direktsänder. Inget speciellt med det utom att matchen är med på Svenska Spels oddset och att Daniel Björklund kommenterar. Samme Daniel Björklund som arbetar för Svenska Spel. I valtider sätts SVT-medarbetare med uttalade politiska sympatier i karantän. Borde inte samma etiska regel gälla tv-sport?

Johan Berglund mejlar att Lasse Granqvist och Tommy Åström inte bara är bäst på Radiosporten, de är också suveräna i Canal+. Jag instämmer, killarnas problem är att de suveräna båda som programvärdar och kommentatorer och då förstnämnda är en bristvara blir det mindre kommenterande än önskvärt.

För övrigt anser jag att ”Liga Europa” i Kanal 5 ska få tillbaka sin gamla sändningstid på måndagar.

Frank Östergren