SVT:s guldkorn: Stora stjärnorna

SPORTBLADET

Vårt behov av nostalgi är – snudd på – oändligt.

Ett tydligt bevis på det är det trollbindande ”Stopptid” – sista punkten i Sportspegeln varje söndag – där Jens Lind har fått gräva fritt i källararkivet.

För när han kommer tillbaka upp i ljuset blir det alltid sevärt. Som till exempel för ett par veckor sedan när Ilie Nastase lekte gäster med gester med Arthur Ashe i Kungliga tennishallen.

Eller när man får se en ung Björn Borg eller Ulrika Knape blygt blinka mot högtravande reportrar, utan att ha en aning om vad som väntar dem.

Det skulle finnas ett sätt att få se mer av den sortens hypnotisk folkhemsnostalgi, tänker man.

Och det finns det ju.

I SVT:s Öppet arkiv på nätet.

Frågande blir jag bara över urvalet – varför alla bandyfinaler? Vad är så kul med dem? Och en massa gamla Vasalopp? Det gör ju ingen glad.

Nej, guldkornen i det öppna arkivet är våra stora stjärnor innan de slog igenom.Frank, Ingemar, Wassberg, Wilander, Gunde och Borg som tonåringar. Som när 17-årige Ingemar Stenmark får frågan:

– Vad har du att falla tillbaka på när du en gång slutar tävla? Vad blir du då?

Ingemar tittar ner i marken, ler lite och säger:

– Nae? då blir man väl ingenting.

Och jag vet inte hur gammalt inslaget med den unga Linda Haglund var men det kan inte ha varit från i går för reportern Ingvar Oldsberg hade både hår polisonger.

Slående är också vilket gigantiskt kliv sportjournalistiken har tagit i det här landet. Vi beklagar oss ibland i den här spalten över saker som i ett större perspektiv kan framstå som futtigheter, för jämfört med en tafatt Oldsberg med polisonger har vi färdats ljusår.

Det berättas på sajten att fyra personer jobbar dag ut och dag in med att anpassa det gamla analoga materialet till webben.

Antingen är det en avancerad process eller så har det med rättigheter att göra – men nog finns det oändligt mycket roliga grejer som väntar på att läggas ut. Det lilla som ligger där är just det – ganska lite.

Vi väntar – otåligt.

För övrigt anser jag att ”Liga Europa” i Kanal 5 ska få tillbaka sin gamla sändningstid på måndagar.

Jonathan Jeppsson