”Zlatan kan vara trygg”

Bilderna som ska skrämma bort terroristerna från VM i Tyskland

1 av 6
SPORTBLADET

Fotbolls-VM är lika med terrormål.

Men de tyska antiterroristförbanden är förberedda.

- Zlatan kan definitivt känna sig trygg, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Politiska toppmöten, olympiska spel, fotbolls-VM... alla är de potentiella mål för terrorister.

- Vid varje stort evenemang finns det en risk för terroristattacker, inte minst i kölvattnet av 11 september. I fotbolls-EM i Portugal förra sommaren låg det ett latent hot hela tiden, säger Magnus Ranstorp, expert på terrorism.

Värsta attacken

1972 i München, just där VM:s invigningsmatch spelas 9 juni, stannade det inte vid hot. Sommar-OS blev då arenan för den värsta terrorattacken idrottsvärlden någonsin drabbats av.

Delar av den israeliska truppen togs som gisslan inne i OS-byn av den palestinska terroristorganisationen Svarta September. Den tyska polisens fritagningsförsök var katastrofalt och totalt dog elva israeliska idrottsmän, fem av de åtta kidnapparna samt en polis i dramat.

"Har lärt sig läxan"

- Tyskarna har lärt sig läxan sen dess. De bildade omedelbart efteråt GSG 9, en antiterroriststyrka som utvecklats till att klara av det exceptionella, säger Ranstorp.

På bilderna ser vi hur delstaternas (här Berlins) motsvarighet till det federala GSG 9, Specialeinsatzkommando, tränar på att hantera bland annat busskapningar. Men det är ingen slump att bilderna från de realistiska övningarna har läckt ut till världspressen.

- Det är en medveten policy från arrangörerna. Bilderna används som avskräckning. Tyskarna vill visa att de har kapacitet att möta de allra värsta hoten. De vill skapa förtroende: "det här blir ett säkert VM", säger Ranstorp.

Något Ranstorp också tror att tyskarna klarar av i skarpt läge.

- Zlatan kan definitivt känna sig trygg. Tyskarna har tänkt på alla aspekter.

Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är inte heller orolig.

- Alla stora evenemang är förenade med risker, men jag känner mig mycket trygg.

Svenskarnas eget skydd kring spelartruppen kommer inte att förstärkas under VM jämfört med till exempel en kvalmatch. Polisen Janne Hammarbäck kommer som vanligt att ingå i truppen.

Polissamarbete

- Vi har ett nära samarbete med rikspolisstyrelsen och det är dom som bedömer det hela. Men jag tror inte att det blir någon förstärkning. I övrigt ligger säkerheten helt på arrangörerna, och den är jag övertygad om att de klarar av, säger Lars-Åke Lagrell.

Johan Flinck