Förlust för Weah i valet

Liberia får Afrikas första kvinnliga president

SPORTBLADET

Ellen Johnson-Sirleaf blir Afrikas första folkvalda kvinnliga president. Det står klart sedan rösträkningen efter presidentvalet i Liberia nästan avslutats.

Ekonomen Ellen Johnson-Sirleaf tog en i praktiken ointaglig ledning framför fotbollsstjärnan George Weah när rösterna från närmare 90 procent av vallokalerna var räknade på torsdagen.

Johnson-Sirleaf, Harvard-utbildad tidigare finansminister, låg då på drygt 59 procent och Weah på knappt 41 procent.

Weah verkade redan i onsdags kväll ha insett att siffrorna skulle sluta honom emot.

– Världen säger att detta val var fritt och rättvist, men det är inte sant, sade Weah då till massmedier.

Weahs parti CDC har lämnat in klagomål om att fusk förekommit. Anklagelserna granskas både av valmyndigheten och av internationella observatörer, men hittills tyder ingenting på att Weah kommer att få rätt.

– Det är bara lögner. De kommer med sina påståenden för att de vet att vi vinner, sade Jemima Caulcrick, taleskvinna för Ellen Johnson-Sirleafs parti Unity.

– De vill helt enkelt inte att en kvinna ska vara president i Afrika. Men det blir hon.

Johnson-Sirleaf har ryckt fram kraftigt i förhållande till Weah sedan den första valomgången den 11 oktober, då den gamle Milanstjärnan fick 28 procent och Johnson-Sirleaf 20 procent. Detta trots att de flesta av de kandidater som då slogs ut sedan ställde sig bakom den spektakuläre men oerfarne Weahs kandidatur.

Valdeltagandet bland de 1,35 miljoner röstberättigade liberianerna i presidentvalets slutomgång i tisdags anges till 60 procent.

TT