Leijnegard höjde nivån på snacket

Frank Östergren: Det var i pauserna det hände

SPORTBLADET

Det var i pauserna det hände. Studiopratet mellan Niklas Wikegård, tillfällige gästen Johan Garpenlöv och programledaren Micke Leijnegard tillät sig gå bortanför matchen.

Samtalet tog en ishockeypolitisk vändning så sällsynt i tv-sport. Mest är det ju som ni vet ”backa bandet”. Här talades plötsligt klarspråk om svensk ishockeys stiltje – och det gavs konkreta förslag på förändringar. En balanserad, intellektuell och verbal diskussion som undvek idrottsrörelsens vanliga kom-igen-retorik.

Det är inte första gången det sker när Micke Leijnegard är programledare. Han har ett stilla sätt att smyga in sina frågor, sväva en aning på målet för att sedan mer komma med en stickreplik än en fråga. Genom att inte ställa sig själv i centrum får han samtalet att flyta otvunget, samtidigt som hans små inpass stegrar nivån.

Matchen var... ja, hade inte lillkatten bestämt sig för att tv-rummet skulle vara lekrum hade jag somnat. Nu konstaterade jag att det var Chris Härenstam som kommenterade, trots att hela veckan SVT:s presstjänst sagt att det skulle vara Staffan Lindeborg. Dessutom försvann ljudet, det gick över tre minuter innan en skylt meddelade att det var ljudproblem. Sov också kontrollrummet?

Veckomagasinet ”Cricket world” i Canal+ är oasen i öknen för oss som inte har piratkort till engelska kanaler.

Men fortfarande envisas textremsan med att översätta ”century” med ”århundrade”. ”Century” på cricketspråk betyder “hundra poäng”.

Bo Högberg finns inte längre hos oss, en boxare vars liv utmande och kittlade oss försiktiga. Att SVT snarast visar Tom Alandhs film om Bo Högberg är inte vädjan, det är ett krav och ett värdigt sätt att hylla honom.

Tio miljoner vill Rune Hauge att hemmalandskamperna ska kosta i nya fotbollsavtalet. Inte undra på att förhandlingarna gått i stå. Summan är vansinnig, för att en tv-kanal ska få igen pengarna måste hela sändningen fyllas med reklam. Med hela sändningen menas hela sändningen.

För övrigt anser jag att ”Liga Europa” i Kanal 5 ska få tillbaka sin gamla sändningstid på måndagar.

Frank Östergren