”Hockeyspelare är tjocka, lata & gillar öl”

Runheim till ny attack: ”Sporten lurar sig själv”

1 av 2
TUFF KRITIK Knappt en månad efter utspelet mot de kvinnliga tv-journalisterna delar Claes Runheim nu ut en ny känga. I sin krönika i tidningen Metro totalsågar han de svenska hockeyspelarnas kondition. "De är för tjocka", skriver Runheim.
SPORTBLADET

Först fick de kvinnliga tv-kommentatorerna en ordentlig salva.

Nu går Claes Runheim till ny attack - mot landets hockeyspelare.

- Hockeyspelare är för tjocka, konstaterar han.

Claes Runheim har varit på krigsstigen i sina krönikor i tidningen Metro på sistone.

Den här gången är det landets hockeyspelare som hamnat i skottgluggen. Runheim konstaterar att de inte har någon uthållighet, att de är för lata, och att de är för tjocka.

- Hockey i dag handlar om tyngd. Visst, de är jätteduktiga i bänkpress och deras sätesmuskler är jättestora. Men jag är övertygad om att sporten för närvarande lurar sig själv.

Sågar proffsen

Det är inte bara elitseriespelarna som åker på en Runheim-snyting. Foppa och de andra NHL-proffsen får samma behandling.

- Jag har sett många NHL-proffs komma hem till Sverige på sommarlov i fyra månader och är det någonting de inte prioriterar så är det löpning. Många är lata, många gillar golf och många gillar öl. Det är ingen jättebra kombination när det handlar om uthållighet.

Får medhåll

I Metro får Runheim medhåll av Rickard Nilsson, fysrådgivare i Sveriges olympiska kommitté. Bakgrunden är svenska elitidrottares resultat i cooper-testet.

En lagidrottare i elitklass bör klara av att ta upp 60 milliliter syre per kilo och minut. I Sverige är det bara fotbollsspelarna som klarar 55. Hockeyn hamnar på 54,7.

- En del spelare hade under 50. Det är skandaldåligt. Det spelar ingen roll om du gör ett ton i knäböj om du samtidigt bara har 50 i syreupptagning. Då orkar du inte mer än tio skär, säger Nilsson.

David Tanentsapf