Priset för OS: 1 300 000 000 000 kr

Exklusivt: Sportbladet besöker jättebygget i Kina

1 av 5 | Foto: AFP
"Fågelboet". Kostnad för bygget: två miljader kronor.
SPORTBLADET

PEKING

OS 2008 är det största projektet i Kina sedan kinesiska muren - 1,3 biljoner kronor.

Sportbladet fick en exklusiv intervju med OS-basen Wang Wei och en unik inblick i förberedelserna - där resurserna är obegränsade.

- Vad vi än ber staten om så får vi det, säger Wang.

Det tog hundratusentals arbetare hundratals år att bygga den 600 mil långa kinesiska muren.

Framför och nedanför oss jobbar 3800 byggnadsarbetare frenetiskt med den stora Olympiastadion.

Det är här OS invigs klockan åtta på kvällen den 8/8 2008 (ja, åtta är turnumret i Kina) och avslutas 16 dagar senare. Och det är här Carro, Christian och Stefan ska ta nya OS-guld.

Efter lite tjat får vi prata med en av de tusentals arbetarna.

- Det är en stor ära att få arbeta här, säger Zhai Zian, 30.

Kommer du att sitta här på läktaren sen under OS?

- Naturligtvis.

Fler frågor får vi inte ställa. Zian måste återgå till jobbet.

"Fågelboet" - centrum i bygget

Vår guide från organisationskommittén (BOCOG), Wang Shilin, förklarar hur unik denna visning av Olympic Green, området norr om centrum där de flesta arenorna samt OS-byn kommer att ligga, är:

- Vi gör egentligen bara en sådan hör guidad tur i månaden för en grupp journalister. Och då får man varken fotografera eller intervjua någon. Vi har uppgraderat er till medlemmar i olympiska kommittén.

Hela arrangemanget hade varit en omöjlighet utan Gunilla Lindberg, vice president i IOK med oöverträffade kontakter.

Olympiastadion, eller Fågelboet som det döpts till av folket efter designen med ett gigantiskt nätverk av stål, blir själva navet i det byggprojekt som enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua är det största i landet sedan kinesiska muren.

Ett projekt som, sedan det satte i gång i juli 2001 när Peking tilldelades OS och fram till invigningen 2008, beräknas skapa 2,1 miljoner arbetstillfällen.

- Hela Peking är mobiliserat, säger Wang Wei, generalsekreterare för BOCOG.

Satsar hårt

OS handlar som vanligt om att prestera de bästa arrangemangen någonsin och att visa upp värdlandet från sin bästa sida.

Då sparar inte Kina, med den snabbast växande ekonomin i världen och en kommunistisk statsapparat med oinskränkt makt, på krutet.

Enligt stadens egna beräkningar kommer Peking att upprustas för totalt 1,3 biljoner kronor inför OS.

Har ni obegränsade resurser från staten?

- "Obegränsade" är ett stort ord, men vi har statens fulla stöd och vad vi än ber staten om så får vi det, säger Wang Wei.

Några månader före varje OS brukar det alltid komma rapporter om att arenorna inte hinner blir färdiga och att det råder kaos i värdstaden - det känns inte som det kommer att hända Peking?

- Nej, precis. Alla tävlings- och träningsarenor kommer också att hinna testköras.

Arrangörerna har till och med fått dra ner på takten på arenabyggandet.

- Vi hade först tänkt ha alla arenor klara i slutet av 2006, men det innebar stora kostnader i bara underhåll fram till spelen börjar och Pekingborna var kritiska.

Med de enorma investeringarna följer förväntningar därefter.

- Jag känner en mycket stor press. Folk har väldigt höga förväntningar, både internationellt och i Kina. Och vi måste klara av dem. Aten hade fördelen av den perfekta kombinationen: låga förväntningar och lyckade spel, säger Wang Wei.

"Vi saknar inte pengar"

Varför blir förväntningarna så stora på er då?

- Vi har fullt stöd från staten som sagt - "obegränsat" (skratt). Och sedan har vi stora resurser i landet; vi saknar inte pengar. Vidare är Kina av erfarenhet bra på att arrangera stora evenemang. Sedan brukar det hävdas att kineserna är mycket disciplinerade och lätta att organisera.

Ett problem för Wang Wei och hans kamrater är omvärldens kritik mot bristen på mänskliga rättigheter i landet. I fjol avrättades till exempel "officiellt" 3400 kineser - det är lika med 89 procent av samtliga avrättningar i världen i fjol, enligt Amnesty (som dock uppskattar att det i själva verket avrättas 10 000 människor om året i Kina).

Är debatten om OS 2008 och mänskliga rättigheter ett problem för er?

- Nej, jag tycker inte det är ett problem. Jag tror att graden av mänskliga rättigheter är kopplat till den ekonomiska utvecklingen och de sociala framstegen. Ekonomin utvecklas hela tiden och därmed de mänskliga rättigheterna. Det kommer att vara bättre om tre år - precis som allting annat.

Men frågan är om 1,3 biljoner kronor också kan ”bygga bort” 3400 avrättningar.

OS i siffror: