Nej, Expressen har misslyckats

Frank Östergren: Mycket känns lågbudget

SPORTBLADET

En gång för inte så länge sedan mullrades det rejält när tv skulle sända en fotbollslandskamp och kommentatorn inte var på plats.

Tidningen Expressen mullrade mest, där brukade det också grymtas om att en landskamp ska visas i en kanal alla kan se.

Men när Sportexpressen, tv-kanal med mer än nära anknytning till Expressen, sände Sydkorea-Sverige, hördes noll muller.

Trots att få ser kanalen och att kommentatorn satt i Stockholm. Även om man låtsades vara i Seoul med repliker typ  "över till Stockholm".

Det ingår nu i manuset när matcher görs off tube (det heter så på tv-sportspråk). Men när pausstudion telefonpratade med tidningen Expressens utsände reporter i Sydkorea, då är det ett utförande ovärdigt en sportkanal som vill kallas seriös.

Magnus Nyströms kommentatorsinsats var dessutom riktigt usel. Ingen genomgång av Sydkoreas lag, vid 1-0 fick vi vänta till andra reprisen innan målskytten namngavs. Föst då klarade Nyström att med hjälp av tröjnummeret identifera denne.

Mestadelen pratades ditten och datten, vem som hade bollen var sekundärt.

Den pratsjukan demonstrerar Nyström ofta, vare sig det gäller fotboll, ishockey eller handboll. Ta kanalens tyska handbollsändningar. När Nordhorn spelade i tisdag berörde han och bisittare Staffan Olsson föga matchen. Det tog tio minuter innan jag begrep att Nordhorn var det vita laget. Eller var de röda?

Nej, Sportexpressen har inte blivit den kanal premiären lät ana för ett ett halvår sedan. Mycket känns lågbudget, för få kommentatorer gör för mycket, evenemangen sådant andra kanaler ratat.

De i början pigga nyhetsinslagen är nu mest återkoppling till det tidningen Expressen skriver. Och det där med rullande nyhetsremsa, läser man den missar man vad personen i rutan säger.

Nå, allt är inte fel. I går gladdes jag åt för- och eftersnacket, med Mats Olsson och Johan Mjällby, med dess nyktra syn på svensk fotbolls status. En inramning rakt motsatt det hejheja vi får över oss när TV3 sänder.

På tal om trean och Viasat. Nu har Claes Runheim gjort ett nytt skrivet utspel, nu om usla NHL-spelare. Undrar varför han aldrig gör sina utspel i tv?

Jonas Karlsson ryktas bli SVT-sportens krönikör. Jag kan ha fel, men är han inte lite väl ung? Mitt förslag, eftersom Bank, Anrell och resten av Sportbladet har transferförbud, är Expressens Mats Olsson. Han agerar alltid som om kameran inte fanns och åsikterna, Radionämnden får det svettigt.

England-Argentina spelades i Genevé. Anledningen är tv-pengar. Hade matchen spelats i England hade sändningen gått i Sky Sports under gällande avtal. Nu flyttas matchen och det brittiska förbundet kan sälja den på nytt. Något för Lars-Åke "Penning" Lagrell kanske?

BÄST

SÄMST

Frank Östergren