Italiensk fotboll bäst från Italien

SPORTBLADET

Jag ser bara sista perioden, de två första är inte roliga”, säger min fjortonårige lillebror när sportradion annonserar att det ska spelas ishockeylandskamp på kvällen.

Jag själv förstår mig inte så bra på hockey, men hade ändå bestämt mig för att vara peppad inför sista avgörande Karjala Cup-matchen i går.

Döm då om min förvåning när SVT:s sändning gör en fem minuters paus för regionala nyheter mitt i första perioden.

Är det alltså så att man bara behöver se slutet av ishockeymatcher?

Annars var sändningen riktigt imponerande för en hockeyanalfabet som jag. Efter bara en match känner jag mig insatt i både taktik (”motorer” och ”energispelare”) och problematiken individ kontra kollektiv i svensk landslagshockey.

Lasse Anrell berättade i Sportbladet i går att söndagarnas utbud av tv-fotboll är en del av vårt moderna mediesamhälle som Ulf Lundell inte misstycker om.

Jag vet inte vad Lundell gjorde istället denna fotbollsfria söndag, men jag lider av Italiennostalgi och passade på att lyssna på det klassiska ”Tutto il calcio minuto per minuto” på italienska Rai via webbradio. Alla eftermiddagens fotbollsmatcher följs direkt från stadion runt om i landet, och Serie B spelades som vanligt i går trots landslagssamling. Härligt att höra programledaren Marco Martegani vant kommendera fram rapporter från ”Modena!” ”Torino!” ”Napoli!”

Public service-företagen i Europa är oftast överlägsna de kommersiella vad gäller att tillhandahålla tv och radio på nätet. Från Rai:s sajt kan man till exempel också se sportnyheterna varje dag.

Rekommenderas för alla som vill bota sin längtan till Italien en smula.

För övrigt anser jag att ”Liga Europa” i Kanal 5 ska få tillbaka sin gamla sändningstid på måndagar.

Malena Johansson