Allt känns äkta i hockeystudion

SPORTBLADET

Eftersom mäster Anrell sin vana trogen tar hand om kapningar och hyllningar från Fotbollsgalan blev undertecknad hänvisad till annat sport-i-tv-tittande i går kväll.

Så jag såg på Hockeykväll och fann personkemi. Jag kan faktiskt inte påminna mig att jag någonsin sett ett program som har ett så samspelt och begåvat par i studion som Peter Jihde och Niklas Wikegård. Jargongen, tempot, stämningen och professionalismen är ypperlig.

Många har försökt att nå till herrar Jihde och Wikegårds nivå tidigare. Minns med fasa de koreograferade småbråken mellan Chris Härenstam och Thomas Wernersson i Fotbollskväll häromåret.

I hockeystudion är det tvärt om. Det känns så äkta. Ta bara avslutningen i går när Jihde grävt fram en matchrapport från Wikegårds ungdomsdagar i Gävle. Den så tuffe hockeyexperten blev knallröd i ansiktet. Var det regisserat får Wikegård en Oscar.

Till saken hör ju också att Wikegård på rekordkort tid har blivit en stensäker – och underhållande – proffstyckare. Hockeykväll var i går mycket bra att hänga fast vid den råa tacklingen på Kenny Jönsson och domen från Wikegård var från hjärtat. Förmodligen barnförbjuden, men från hjärtat. Johan Tornberg känns fortfarande stolpig och kantig. Men innehållet i det han säger är ofta seriöst och klokt. Dessvärre för den sympatiske Tornberg blir han utklassad av sina kollegor.

Lite fotbollsgala: Patrick Ekwall var bitsk som få när han konstaterade att fotbollsförbundet inte har några muskler att få hem stjärnorna till fotbollsgalan. ”Kanske lika bra att lägga ner hela galan”, sa Patrick. Mycket möjligt, men inte då av den anledningen. Och är det verkligen förbundet som ska stå i skamvrån? Med erbjudande och privatplan och värsta vip-behandlingen borde väl också välbetalda proffs kunna masa sig hem för en kväll? Om inte annat för att visa upp sig för sina fans.

Jonas Bladh