Gör om galan – eller lägg ner

SPORTBLADET

Valet var självklart.” Motiveringen till Zlatans guldboll känns lika given när jag nu på övertid pumpar ännu några hagel i den sittande fågeln fotbollsgalan.

Galan har länge varit ett mysterium. Ett tittandets svarta hål. Familj, vänner, lunchträffen. Alla har förnekat seriöst tittande. Ändå har de syrliga åsikterna haglat.

”Varför kom inte Zlatan och var Dogge verkligen rolig och ser Brolin ut så där och vilka tråkiga prisutdelare de valt och de borde varit elakare mot ”Ekwall” och vad hade Lennart Johansson för sig och vad hade Jessica Almenäs INTE på sig och kan du skicka mig saltkaret, tack?”

Varianter på detta har hörts varje år. Varje gång har jag agerat djävulens advokat. Men i går nickades det instämmande. Galan var svag, och inte bara för att en trio notabiliteter pysslade med annat än att tacka publiken de växt upp med.

Galan är nu bara vackert utanpåverk, en hötorgsmålning. Gör om eller lägg ner.

TV4-sporten följde i går upp med ett inslag om de saknade stjärnorna. Det kändes lika krampaktigt som att ”Sportnytt” toppade med ett Niklas Wikegård-citat från måndagens ”Hockeykväll”. Hip-hopen pysslar med något liknande, sampling.

På den sjunde dagen vilade fotbollskanalerna. Då kvalet om de sista VM-platserna inleddes sände ingen. Underligt, med tanke på hur många skräpmatcher som visas nuförtiden.

I dag repareras fadäsen. Kanske sneglar du just nu mot Australien–Uruguay. I eftermiddag Bahrain–Trinidad/Tobago på samma Eurosport. I kväll Turkiet–Schweiz och Tjeckien–Norge på Viasat. Tack kanalerna, men ni borde inte ha tagit sabbat i lördags.

Mats Nyström klär bättre i kavaj och slips än i t-tröja med tryck. Frågan är: när hinner han byta? Karln är ju i rutan dygnet runt.

Lars Nylin