Det är mycket för oss sportälskare

SPORTBLADET

Gudarna håller sin hand över oss som älskar tv-sport. Håll med - det är mycket nu.

VM-kval i fotboll, Turkiet-Schweiz, vilken rysare, vilken Tommy Engstrand, och Simon sa att Australien-Uruguay var ännu bättre.

Det är NHL och elitserien och damhandboll och tyngdlyftning och vintersport på medar och volleyboll och i dag kan vi vila upp oss med riktigt nörderi, Derby-Wolverhampton i Viasat Sport och italiensk serie B i Eurosport 2.

Detta innan Gudarna öppnar stora helgkranen med dubbla

klassikerna Celtic-

Rangers och Real Madrid-Barcelona, RKC Waalwijk som nördalternativ. Skidor, bandy, motor, bob, golf, fotbollsmatcherna glittrar som tusen juleljus, julölen finns på Systemet och snart kommer tomten.

Ishockeykvällarna i Canal+ slår nästan Kalle Anka på julafton. Arne Hegerfors och Anders Parmström grymtar sig igenom studion och Niklas Holmgren och Calle Johansson, kan de inte få kommentera alla matcher? Calle skiner som en putsad veckopeng och Niklas entusiasm är som Lundells gamla fras "livet det ska levas glatt".

Lägg till att Tommy Åström redan lämnat radioreferatet bakom sig och Lasse Granqvist glittrar som en discoboll när han får leda NHL-studion.

Allt är dock inte fröjd i tv-sportland.

En tyckargerilla gläfser om att tv-sporten är referat och inte reportage.

Likt en ärrad upprorsledare kan jag hålla med, men samtidigt inse sanningen.

Den att tv-sport aldrig kommer att biter något ben. Tv-sport är en del av moderna idrottsindustri, tv sänder evenemang i syfte att locka tittare och/eller annonsörer. Att kritsera, gräva, lyfta fram, avslöja, stå självständig, att tro att någon tv-sportredaktion skulle ha den kuragen är att klamra sig fast vid barnatro.

TV3 skiter i falskspelet kring ishockey-VM, Canal+ vill inte veta av pengafifflet i Premier League, SVT-sporten har aldrig hört talas om att Kina avrättar flest människor i världen. OS i Peking ska ju visas.

SVT visar på söndag Tom Ahlands dokumentär om Bo Högberg. Missa den inte, SVT1 klockan 16.00.

Bäst

Sämst

Frank Östergren