Fyran gör två stora grundfel

Frank Östergren: Renässansdramat offrades på ytlighetens altare

SPORTBLADET

Minns ni när det var icke politiskt korrekt att titta på kabel-tv, för att nu inte tala om parabol.

Jo, den tiden fanns och det var den tiden då vi i spansk tv kunde se Real Madrid–Barcelona och för oss med årsringar likt ett gammalt träd for då tanken iväg till svartvit Putte Kock-tid.

Tiden då den stora fotbollsvärlden kom till Sverige via tv.

2005 är det spanska klubbdramat vardag i svensk sport-tv.

Nja, kanske inte riktigt. De stora drabbningar har genom sin historia fått en speciell dramaturgi som gör att de fängslar mer än den så kallade vanliga matchen.

För en sportsändande kanal borde ett sådant evenemang vara omöjligt att köra i diket. Tyvärr är det var TV4+ nästan gör.

Jag vet, många av er läsare tycker jag bara gnäller på fyran. Fyransporten tycker likaså.

Men det görs två grundfel omöjliga att släta över.

Först, en match av den här digniteten ska göras av kanalens huvudkommentator. Det ger tyngd, nimbus, det ger den hierarki som skapar värdighet. En sådan här match ska absolut inte ges som belöningsresa till någonsomvillbli.

Sedan studion, försnacket. Här ska den historiska fresken målas, bakgrunden, symbolerna för kampen mellan rojaliser och separatiseter ges, här ska statistiken få oss att flämta, här ska dåtid och nutid vävas samman. Men när Nora Strandberg kommer vaggande i höga stövlar skäms jag å alla seriösa sportjournalisters vägnar. För då offras renässansdramat på ytlighetens altare eller att se Fantomen utan mask.

Sändningen räddas av Magnus Hedman och Ola Wenström, som inom sina begränsade manusramar både fördjupar och förklarar lagens taktik.

Calle Johansson fortsätter sin stjärnresa. Först en intelligent ordduell med Ola Andersson i ”Hegerfors lördag”, sedan är han verbal, pedagogisk och analytiskt. Hade Göran Persson haft honom som talesman skulle ingen tala om ”Påven vid Båven”.

Tyska Bundesliga får man titta på i norsk tv. Kanske också snart i svensk. Svenska Spel försöker sälja de tv-rättigheter man har – och som förra säsongen placerades i Kanal 5 – till någon av vad det sägs tre-fyra intresserade. Dessutom lovar Svenska Spel att det där med att handla med tv-sport ska man inte göra i framtiden.

Frank Östergren