”Gör rätt – eller lägg ner eländet”

SISTA ORDET: Tre heta tyckare, tre heta ämnen – varje söndag

SPORTBLADET

1. Vill du se en fotbollsgala även nästa år – och hur ska den i så fall förändras?

2. Hockeylegendaren Fetisov vill starta en europeisk NHL-liga med bl a svenska lag. Bra idé?

3. Ryttarstjärnan Hugo Simon jublar sedan hans bästa häst klonats. Vad känner du?

Paolo Roberto

Ex-proffsboxare, expertkommentator i SVT.

1.

Det enda som skulle göra att jag tittade på den medeltida tortyrformen som kallas fotbollsgalan, är om alla som tog ett pris fick komma upp på scenen och hämta det näck. Sen kunde man ha ett ö-råd där man fick rösta hem den som var tråkigast på festen.

2.

Nej, jag tror inte att det skulle funka. Idrott bygger på traditioner och vanor och det skulle ta för lång tid att få folk att vänja sig vid tanken på en Europeisk liga.

3.

Hugo Simon kan klona mitt håriga italienska arsle. Jag tycker det är en läskig utveckling när människan spelar Gud. Man får mardrömmar av var det här kommer att sluta.

Jennifer Wegerup

Författare till ”Damelvan” och fotbollsexpert i Sportbladet.

1.

Ja, absolut, det här landet behöver all glamour det kan få och det gäller också vår fotboll. Jag tror dock inte på en framtida gala som bara har fokus på allsvenskan. Mer inhemskt är okej men bara till en viss del. Hur man ska få hem Zlatan och Co? Ja, fråga er själva om Zlatan skulle låta en sponsorträff hindra honom från att på plats ta emot den internationella Guldbollen...

2.

Jag skulle gärna följa en liga med de bästa europeiska hockeylagen, tanken är lockande och vem skulle inte vilja spela final på Röda torget? Problemet är väl finansieringen och att säkerligen inte så få hellre behåller gamla, kära Elitserien.

3.

Såg ett program om en engelsk tant som klonat sin älsklingshund för att slippa sorgen när ”originalet” dog. Freakshow och rörande på en gång. Ladyn skulle dock inte tävla med hunden. Klonade hästar bör inte få göra det heller. Gärna framsteg och forskning men ännu hellre en smula ödmjukhet inför naturen och skapelsen.

Niklas Wikegård

Hockeyexpert på Svt.

1.

Om man skall ha en fotbollsgala är minimikravet att pristagarna är på plats annars är galan inget att hänga upp i julgranen. Årets gala var Kejsarens nya kläder i uppsättning av TV4 och svensk fotboll, och ärligt talat det var ingen goodwill för fotbollen. Antingen gör man rätt, eller så lägger man ned eländet. Med löshår, urringningar och rappare från de södra förorterna.

2.

Hur många gånger har man inte hört detta i någon variant? Jag vill se något som är hållbart, utvecklingsbart och genomtänkt, och som inte bara blir smaskiga rubriker i ett par dagar. Jag tror att det bara är NHL som har ekonomiska muskler i långa loppet att göra något liknande. Frågan är vad NHL tycker, det är ändå som bestämmer det mesta. Men själva tanken tycker jag är tilltalande, frågan är om det går att genomföra.

3.

Det var ju en jäkla tur att det var hästen man klonade och inte Hugo Simon. Fast det kanske var kusen som var det mest lämpliga alternativet när man tänker efter.