CL på internet – då jublar jag

SPORTBLADET

Ännu en kväll tillsammans framför fotbollens tv-altare.

Champions League-hymnen rullar igång – kompositören Handels omarbetade epos om prosten Zadok – och jag vet att världen står lite mer stilla än den brukar.

Enligt medieföretaget GlobeCast så ser mer än 200 miljoner människor på Champions League-fotboll en vanlig matchkväll.

Såna siffror kan få mig att fundera. På fotbollens roll som ny världsreligion, visst, men nästan lika mycket över televisionens oerhörda betydelse för sporten – och sportens betydelse för televisionen.

Champions League är en turnering som står vid ett vägskäl.

Allt är faktiskt inte frid och fröjd på Uefa:s analysavdelning den här hösten. Trots alla fantastiska nuffror så finns det tendenser som oroar.

Under förra säsongen sjönk turneringens tittarsiffror i alla de viktigaste Europeiska länderna; England, Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike.

Anledningen? Själv hör jag till skolan som är bekymrad över att en stor del av matcherna som sänds är rätt ointressanta – andra skyller på internet.

Olaglig ”streaming” ska ha fått folk att välja bort dyra betalkanaler för gratismatcher online, heter det.

När de europeiska sändningsrättigheterna förhandlades om i våras hade därför Uefa ett nytt krav.

De medieföretag som ville sända Champions League på tv skulle också kunna erbjuda direktsändningar på nätet från och med säsongen 2006–07.

Okej, jag erkänner. Jag jublar.

Nästa år ska jag äntligen kunna få en Champions League-höst som inte består av 90 procent Juventus.

Med några enkla tangenttryck ska jag slippa tackla universums mest svårlösta problem – frågan om hur man egentligen skaffar sig Viasat 2 och 3.

Internetsändningar löser inte problemet med betydelselösa Champions League-matcher – men jag hoppas att de gör så att jag enklare kan välja bort dem.

Erik Niva