Vinterfotboll är en ren katastrof

SPORTBLADET

Att spela en tävlingsturnering i fotboll under vintern i Skandinavien är idioti. Det känns som att det inte går att upprepa nog många gånger.

Ändå har flera av lagen i Royal League stora problem med planer. Ullevål i Oslo är en åker, svenska mästarna måste flytta till Södertäljes konstgräs. Och då skriver vi ändå bara november i almanackan. Sedan ska det spelas i februari också, och vi som satt på Råsunda den tiden på året förra Royal-säsongen vet hur lattjolajban det är.

Det är med de förutsättningarna som Kanal 5 ska försöka locka oss att se på fotboll inför glest besatta läktare.

Och efter premiären lyfter jag på hatten för kanalens fotbollsteam.

Det märks att samarbetet med Canal?+ har fördjupats, för årets första sändning var ett gott hantverk. Tommy Åström är som vanligt ytterst proffsig som studiovärd. Pelle Blohm är säker i analyserna. Dessutom fungerade Jesper Jansson bättre än jag någonsin kunnat tro som studioexpert. Kryddat med för Sverige bra grafik blev det en trivsam upplevelse.

Med två trista undantag.

Det var ett evigt tjatande av kommentator Per Tellander. Knappt en tyst sekund fanns att finna. En period i andra halvlek rabblade Tellander så mycket fakta om alla spelare som var i närheten av bollen att Nationalencyklopedin blev avundsjuk.

Sedan undrar jag om inte produktionsledningen tittat lite för mycket på kamraterna på Trean och Fyran. Ett par-tre gånger under matchens gång bröt man in intervjuer med Kjell Jonevret. Lägg av! Intervjuer i paus räcker ju alldeles utmärkt.

Så till sist en fråga: när Femman och Canal + nu samarbetar så intensivt med fotbollsbevakning, går det inte att lägga en RL-match i C+ sport? Jag tror nog att det satt en och annan Bajen- och Blåvitt-supporter som gärna sett sitt lag i går.