Landslagsåkare avstod världscuplopp för sjuk hund

Usel insats av damerna – ledningen kallade till krismöte

SPORTBLADET

Placeringen för de svenska skidtjejerna i lördagens världscuplopp i finländska Kuusamo blev 29, 39 och 51.

Det största hoppet, Lina Andersson, deltog inte på grund av skada. En sjuk hund gjorde att Anna Dahlberg stannade hemma i Sverige tillsammans med sambon och landslagsåkaren Johan Olsson.

Loppet, tio kilometer klassisk stil, vanns av totalt överlägsna norskan Marit Björgen, före Virpi Kuitunen, Finland, och Claudia Künzel, Tyskland.

– Jag är självklart inte nöjd med de svenska jäntorna. Efter Elin Eks placering i Beitostölen (24) förra helgen hade jag hoppats att hon skulle kunna vara bland de 15 bästa i dag. Nu blev hon 29:a. Hon har inget att skylla på, och jag är besviken på henne, säger Inge Bråten, Sveriges förbundskapten till TT.

Britta Norgren blev 39:a och Kina Swidén slutade 51:a.

– Det är något i tuffheten som saknas bland de svenska tjejerna, säger han.

Krismöte

På lördagseftermiddagen skulle han ha ett krismöte med svenskorna i Kuusamo, Lina Andersson, Elin Ek, Kina Swidén, Maria Rydqvist och Britta Norgren.

Lina Andersson, bäst av svenskorna i Beitostölen (9) tävlade inte på lördagen på grund av en inflammerad hälsena. Hon kan eventuellt vara tillbaka till söndagens fristilslopp över tio kilometer.

Anna Dahlberg (näst bäst i Beitostölen med en 18:e-plats) och sambon Johan Olsson, också han landslagsåkare, meddelade redan före avresan till Kuusamo att de skulle stanna hemma på grund av att familjen Olssons familjehund, en 12,5 år gammal labrador, blivit sjuk.

– Jag har gett mitt godkännande, i övrigt vill jag inte kommentera det här, säger Inge Bråten.

– Hunden är död nu. Jag hade inte godtagit att jag och Anna inte skulle få stanna hemma. När man är väldigt ledsen och känner sorg tänker man inte på skidåkning i första hand, säger Johan Olsson till TT.

Föryngra landslaget?

Inge Bråten väntar nu ivrigt på att sprintvärldsmästarinnan Emelie Öhrstig ska komma tillbaka på allvar efter sin sköldkörtelsjukdom, och att Lina Andersson kan tävla igen.

Men han har också börjat fundera på att föryngra landslaget.

– Det finns bra unga tjejer som bör få chansen, och inte bara en chans. Britta Norgren är en av dem, hon kom bland de 40 bästa idag i sin världscuppremiär, det är inte dåligt. En annan är Ida Ingemarsdotter, som var med i Düsseldorf, säger han.

Inge Bråten, med meriter bland annat som Norges förbundskapten under 90-talet, grubblar också på hur han ska få större inflytande på landslagsåkarnas träning.

– Förutom åkarna måste jag nästan också prata med 14 personliga tränare. Personliga tränare förekommer bara undantagsvis i Norge, säger han.

– Jag pekade på det här när jag tillträdde, men det har blivit ännu aktuellare när vi ser vilka resultat som uppnåtts under säsongen, säger Inge Bråten.

TT:s utsände