Ferry femma i klappjakten

Kung Björndalen vann

SPORTBLADET

Östersund

Kung Björndalen klättrade upp på tronen igen.

Och Sveriges Björn Ferry avancerade till en femteplats med mersmak vid skidskyttarnas jaktstart i Östersund.

- Det här var jättebra. Skjutningen har nästan aldrig fungerat bättre, sade Björn Ferry när klappjakten var över.

Med en ilsken knuff visade han bakom målet Nikolaj Kruglov vad han tyckte om ryssens åkning på upploppet. Kruglovs slalomåkning hindrade Ferry från att ta sig förbi till en fjärdeplats, men svenskens ilska gick snabbt över.

Sverige lämnade in en protest mot ryssens stängning men den avslogs.

En femteplats i en världscuptävling på hemmaplan smakade ändå mumma i början av OS-vintern.

- Det är sånt här jag behöver. För varje gång jag är med där framme får jag mer erfarenhet, sade Björn Ferry, som startade som 17:e man, 53 sekunder efter den ledande norrmannen Stian Eckhoff.

Suveränen tog över

Med tre bommar på den sista stående skjutningen föll Eckhoff bort ur segerdiskussionen. I stället tog grenens suverän över, den mångfaldige världs- och olympiske mästaren Ole Einar Björndalen.

Från sin fjärdeplats i starten föll Björndalen ett tag ner till 17:e plats innan han började avancera igen.

- Någon trampade av mig staven på första varvet. Jag fick en ny men den var för lång. Och när jag fick tillbaka min egen stav på nästa varv hade de satt handremmen bakfram, så jag fick montera om den själv i en nedförsbacke, berättade Ole Einar Björndalen, som med en felfri avslutning på skjutvallen kunde ta sig fram till sin vanliga position - längst fram.

Björn Ferry tog nu sin näst bästa placering i världscupen hittills i sin korta skidskyttekarriär. På OS-banorna i San Sicario blev västerbottningen förra vintern tvåa på sprinten.

Då sköt han fullt, den här gången blev det två straffrundor på den andra av de båda liggande skjutningarna. De övriga arton skotten satt precis där de skulle.

- Det handlar väldigt mycket om att göra det hela så tråkigt som möjligt för sig själv. Bara åka och skjuta, förklarade Ferry.

Lagkompisen Carl-Johan Bergman klarade inte av att stänga av omgivningen på samma sätt.

Pallade inte trycket

Med 60 man som startade inom mindre än två minuter blev stressen lite för stor för värmlänningen som inför den sista skjutningen låg sexa, före Björn Ferry i spåret och med klar chans att hamna på prispallen. Då blev det två straffrundor och en 13:e plats till slut, dryga minuten efter Ole Einar Björndalen.

- Var inte tillräckligt hård i huvudet. Hörde att de som var före hade bommat, då började jag tänka på att jag hade chans till en topplacering. Sånt ska du klara av som skidskytt men det gjorde inte jag, konstaterade Carl-Johan Bergman.

Tävlingen hade ändå gett honom ett kvitto på att åkningen räckte långt.

Det betyder att Sverige kan vara med och slåss om placeringarna efter Norge och Ryssland i tisdagens stafett.

- Målet är att komma bland de fem bästa. Med lite tur kan vi hamna på pallen, sade Björn Ferry.

Thomas Eriksson/TT